Antena 3 CNN Externe Le Monde: Analize efectuate în Franţa au relevat 13 cazuri de contaminare cu gaz sarin în Siria

Le Monde: Analize efectuate în Franţa au relevat 13 cazuri de contaminare cu gaz sarin în Siria

Le Monde: Analize efectuate în Franţa au relevat 13 cazuri de contaminare cu gaz sarin în Siria
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    28 Iun 2013   •   14:19

Analizele efectuate într-un laborator specializat din Franţa asupra unor eşantioane aduse de către jurnalişti ai cotidianului Le Monde după un atac de la mijlocul lunii aprilie, produs la periferia Damascului, au relevat 13 cazuri de contaminare cu gaz sarin, a anunţat vineri publicaţia franceză, potrivit Mediafax, care citează AFP.

Jurnaliştii de la Le Monde au adus 21 de eşantioane care au fost analizate într-un laborator al Direcţiei Generale de Armament din cadrul Ministerului francez al Apărării.

„Şapte s-au dovedit a fi imposibil de analizat sau negative. 14 eşantioane, vizând 13 victime, s-au dovedit pozitive, punând în evidenţă prezenţa sarinului în urină (opt cazuri), păr (două cazuri), îmbrăcăminte (trei cazuri) şi sânge pentru una dintre victimele testate deja pozitiv", a scris Le Monde.

Cotidianul francez mai arată că această analiză „confirmă rezultatele primelor trei eşantioane analizate, făcute publice la 4 iunie de către ministrul de Externe Laurent Fabius şi Le Monde”.

Trimişii speciali Le Monde, prezenţi la faţa locului în aprilie şi mai, „au fost martori timp de mai multe zile” la utilizarea unor explozibili chimici, cu efecte asupra combatanţilor pe frontul din Jobar, un „cartier situat la ieşirea din Damasc, unde rebelii au pătruns în ianuarie", a povestit reporterul Jean-Philippe Remy la sfârşitul lunii mai.

Jurnaliştii, care au strâns mărturii despre folosirea armelor chimice pe o zonă mai extinsă din jurul capitalei siriene, au citat o „sursă occidentală bine informată" în susţinerea poveştii lor.

Pe 4 iunie, Franţa a acuzat regimul lui Bashar al-Assad că a utilizat de cel puţin o singură dată gazul sarin în Siria. Zece zile mai târziu, Casa Albă a acuzat regimul sirian că a utilizat gaz sarin împotriva rebelilor.

Occidentalii afirmă că nu au nicio probă până în prezent cu privire la utilizarea armelor chimice de către opozanţii sirieni, aşa cum susţine Damascul.

O echipă de experţi ONU conduşi de suedezul Ake Sellstrom aşteaptă de trei luni aprobarea autorităţilor siriene pentru a ancheta la faţa locului toate cazurile suspecte de utilizare a acestor arme.
   
Preşedintele Comisiei de Anchetă ONU privind Siria, Paulo Pinheiro, a reafirmat, săptămâna trecută, că nu poate spune cu certitudine că au fost utilizate arme chimice în Siria.

Peste 100.000 de persoane au fost ucise în Siria, în cursul conflictului armat în care de 27 de luni regimul luptă împotriva insurgenţilor sirieni, potrivit ONG-ului Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).


×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close