Antena 3 CNN Externe Le Monde: Armata siriană a folosit arme chimice împotriva rebelilor

Le Monde: Armata siriană a folosit arme chimice împotriva rebelilor

Le Monde: Armata siriană a folosit arme chimice împotriva rebelilor
de M.T.    |    27 Mai 2013   •   12:41

Armata siriană a folosit arme chimice împotriva rebelilor din suburbiile Damascului, susţine cotidianul francez Le Monde, citat de Mediafax.

Trimişii speciali ai ziarului, prezenţi la faţa locului în aprilie şi mai şi a căror poveste este publicată luni de Le Monde, „au fost martori timp de mai multe zile” la utilizarea unor explozibili chimici, cu efecte asupra combatanţilor pe frontul din Jobar, un „cartier situat la ieşirea din Damasc, unde rebelii au pătruns în ianuarie", afirmă reporterul Jean-Philippe Remy.

Fotograful Laurent Van der Stockt a povestit cum a văzut combatanţii începând „să tuşească, apoi să îşi pună măştile de gaz, fără grabă aparent”, însă, în realitate, aceştia „erau deja expuşi. Oamenii se prăbuşesc, se sufocă, vomită”.

Jurnaliştii Le Monde, care au strâns mărturii despre folosirea armelor chimice pe o zonă mai extinsă din jurul capitalei siriene, au realizat şi un material video, publicat pe site-ul lemonde.fr, în care forţele rebele şi medicii povestesc despre simptomele cu care au de-a face: dificultăţi respiratorii, dureri de cap, pupile contractate, stare de rău .

„Dacă nu sunt trataţi imediat, mor”, a precizat, sub anonimat, un medic de la spitalul Al-Fateh din Kaffer Battna, aflat în enclava rebelă din regiunea Ghutta, în apropiere de Damasc.

„Gazele sunt folosite pe front punctual, evitându-se răspândirea masivă care ar constitui uşor dovezi de necontestat", scrie Jean-Philippe Remy.

Regimul sirian a negat în mai multe rânduri folosirea armelor chimice.

Articolul din Le Monde citează o „sursă occidentală bine informată", potrivit căreia puterea siriană a recurs la „amestecul de produse, în special cu gaze antirevoltă (lacrimogene) pentru a bruia pistele şi observarea simptomelor".

Miercuri, Onu a solicitat din nou Damascului să permită experţilor să ancheteze posibila utilizare a armelor chimice în conflictul din Siria, invocând „informaţii din ce în ce mai numeroase" privind folosirea acestor arme.


×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close