x close

Le Monde: Bucureştiul face un pas înapoi în lupta împotriva corupţiei

de S.T.    |    12 Dec 2013   •   14:03
Le Monde: Bucureştiul face un pas înapoi în lupta împotriva corupţiei 534 Foto: insider.pk

Parlamentarii români şi-au atribuit o imunitate care le permite să se sustragă sancţiunilor prevăzute pentru corupţie, coaliţia socialiştilor şi liberalilor anulând în Parlament toate eforturile din ultimii ani în vederea combaterii flagelului, comentează Le Monde în ediţia electronică de joi.
   
Potrivit publicaţiei, coaliţa aflată la putere, care controlează 70% din mandatele de parlamentari, a votat marţi o serie de amendamente la Codul Penal, catalogate de către preşedintele român Traian Băsescu drept "extrem de grave, deoarece aneantizează munca instituţiilor anticorupţie".

"Politicienii se plasează din nou deasupra legii", adăuga şeful statului român, care se opune coaliţiei aflate în prezent la putere din mai 2012.
   
Parlamentul de la Bucureşti "riscă să decribilizeze o ţară care, de la adrerarea sa la UE în 2007, este supusă de către Bruxelles unui Mecanism de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei", comentează Le Monde.
   
Comisia Europeană (CE) a avertizat miercuri Bucureştiul cu privire la derapaje în lupta împotriva corupţiei.

Parchetul naţional anticorupţie (DNA) şi Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI), "cheile de boltă ale cruciadei împotriva corupţiei", în opinia Le Monde, au rămas fără putere asupra aleşilor.

"Legislaţia românească va intra în contradicţie cu convenţiile internaţionale anticorupţie pe care România le-a ratificat", afirma miercuri DNA într-un comunicat, adăugând că "în acest moment 28 de parlamentari sunt în procese, iar o parte dintre ei au fost condamnaţi", aminteşte publicaţia franceză.

DNA critică modificările Codului Penal

Însă aleşii români par să ignore îngrijorările exprimate la nivel naţional şi internaţional. Ei sunt pregătiţi să continue demersul, anunţând o nouă lege de amnistiere care le va permite politicienilor corupţi aflaţi în prezent la închisoare să fie eliberaţi şi să candideze în următoarele alegeri europene, adaugă Le Monde.

Citeşte mai multe despre:

Le Monde coruptie Traian Basescu
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati