Antena 3 CNN Externe Letonia și Belarus își expulzează reciproc ambasadorii

Letonia și Belarus își expulzează reciproc ambasadorii

Letonia l-a expulzat luni pe ambasadorul Belarusului și întreg personalul ambasadei belaruse, ca răspuns la demersul similar făcut în aceeași zi de regimul de la Minsk, a anunțat luni Ministerul leton de Externe.

Letonia și Belarus își expulzează reciproc ambasadorii
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    24 Mai 2021   •   21:40

Întreaga Europă fierbe de furie după ce Belarusul a deturnat un avion al companiei aeriene Ryanair, de pe o rută a UE, plecat de la Atena cu destinația Vilnius, ambele țări membre UE, forțat să aterizeze din ordinul lui Alexandr Lukașenko pe aeroportul din Minsk sub pretextul unei amenințări cu bomba, pentru a-l putea aresta pe jurnalistul Roman Protasevici.

''Ambasadorului leton i s-a solicitat să părăsească Belarusul în 24 de ore. Întregului personal diplomatic şi administrativ al ambasadei i s-a cerut de asemenea să părăsească Belarusul în 48 de ore.

Le-am sugerat să menţină aici un ofiţer tehnico-administrativ care să se ocupe de clădire'', a declarat ministrul belarus de externe, Vladimir Makei.

Capitala letona Riga gazduieste zilele acestea campionatul mondial de hockey si in centrul orasului au fost arborate steagurile tarilor participate. Dar primarul capitalei letone, Martins Stakis, impreuna cu ministrul leton de externe Edgars Rinkevics au inlocuit steagul Belarusului cu un drapel alb-rosu-alb, un simbol al opozitiei belaruse impotriva presedintelui Aleksandr Lukasenko.

”Nu putem lasa fara raspuns astfel de actiuni provocatoare”, a mai spus ministrul Makei.

”Suntem surprinsi sa vedem astfel de actiuni intr-un moment in care Belarusul si-a exprimat disponibilitatea de a conduce o investigatie transparenta asupra incidentului cu avionul Ryanair, cu participarea expertilor internationali. In acest context, impotriva Belarusului nu sunt facute doar declaratii politice defaimatoare, ci se intreprind si actiuni provocatoare concrete”, a adaugat el.

Dupa anuntul expulzarii personalului ambasadei letone la Minsk, Ministerul de Externe leton a anuntat la randul sau expulzarea tuturor diplomatilor belarusi aflati la post la Riga, inclusiv ambasadorul, relateaza Reuters.

Comisia Europeană l-a convocat pe ambasadorul belarus pentru a-l informa cu privire la condamnarea de către instituțiile europene și statele membre a „deturnării inadmisibile” a unui avion la Minsk și a arestării opozantului belarus Roman Protasevici.

Ambasadorul Mihnevici a fost informat cu privire la condamnarea fermă de către instituțiile UE și statele membre ale UE a actului coercitiv prin care autoritățile din Belarus au pus în pericol siguranța pasagerilor și a echipajului", a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat.

„Acțiunea revoltătoare a autorităților din Belarus constituie o altă încercare flagrantă de a reduce la tăcere toate vocile opoziției din țară", a mai spus acesta, cerând eliberarea imediată a lui Protasevici.

×
Subiecte în articol: letonia Belarus diplomati scandal
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close