Antena 3 CNN Externe "Libertatea de exprimare trebuie să ţină cont de realitatea umană". Papa Francisc pledează din nou pentru prudenţă

"Libertatea de exprimare trebuie să ţină cont de realitatea umană". Papa Francisc pledează din nou pentru prudenţă

"Libertatea de exprimare trebuie să ţină cont de realitatea umană". Papa Francisc pledează  din nou pentru prudenţă
de O.P.    |    20 Ian 2015   •   07:37

Papa Francisc a pledat, luni, la întoarcerea de la Manila, pentru "prudenţă" în cazul ironiei, subliniind pentru jurnaliştii prezenţi la bordul avionului său că "suntem fiinţe umane", relatează AFP.

Joi, în timpul zborului spre Filipine, Papa Francisc a apărat libertatea de exprimare şi libertatea religioasă, care, în opinia sa, sunt "drepturi fundamentale", apreciind că există "limite" ce trebuie "respectate".

El şi-a argumentat poziţia atunci, afirmând, sub forma unei glume, "că, dacă un prieten spune lucruri rele despre mama mea, îi pot da un pumn, este normal. Nu poţi provoca, nu poţi insulta credinţa altora, nu o poţi lua în derâdere".

Referindu-se la cele 12 persoane ucise în atentatul de la sediul din Paris al revistei satirice Charlie Hebdo, el a condamnat crimele comise în numele religiei. "Nu poţi declanşa războaie, nu poţi omorî în numele religiei! (...) Este o aberaţie", a spus liderul Bisericii Catolice.

"În principiu, se poate spune că o reacţie violentă în faţa unei ofense nu este un lucru bun. (...) În teorie, (...) Evanghelia spune: trebuie să întoarcem şi celălalt obraz. În teorie, putem spune că avem libertatea de a ne exprima. În teorie, suntem cu toţii de acord", a explicat el.

"Dar noi suntem fiinţe umane, este nevoie de prudenţă. Aceasta este o virtute a coexistenţei umane (...). Nu pot să provoc, să jignesc în continuu. Riscul este de a primi o reacţie nedreaptă", a adăugat el.

"Libertatea de exprimare trebuie să ţină cont de realitatea umană. Din acest motiv, trebuie să fie prudentă, educată. În teorie, suntem de acord, dar, în practică, să ne abţinem puţin!", a insistat el.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close