Antena 3 CNN Externe Liderul transnistrean îndeamnă OSCE să contribuie la consolidarea dialogului cu Republica Moldova

Liderul transnistrean îndeamnă OSCE să contribuie la consolidarea dialogului cu Republica Moldova

Vadim Krasnoselsky, liderul entității politice autoproclamate din Transnistria, a cerut Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa să contribuie la impulsionarea discuţiilor privind reglementarea relaţiilor cu Republica Moldova.

Liderul transnistrean îndeamnă OSCE să contribuie la consolidarea dialogului cu Republica Moldova
Sursa foto: Twitter/ Replica Media
de Cerasela Stafie    |    11 Mai 2022   •   19:46

Potrivit serviciului său de presă, liderul republicii nerecunoscute a cerut asistență la o întâlnire cu șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, unde s-a discutat despre pauza din discuțiile în format 5+2 (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina și observatori din UE și SUA).

”Este inadmisibil, pur și simplu nu avem dreptul să scuzăm inacțiunea pentru absența întâlnirilor în formatul 5+2. În afară de garanți, mai sunt părți, mediatori, observatori în procesul de negocieri”, a spus Krasnoselsky, îndemnând la soluționarea problemelor umanitare și economice.

”De aceste soluții depinde viața oamenilor din Transnistria, precum și a poporului moldovenesc”, a mai spus el.

”Deși șansele de a organiza o întâlnire în format 5+2 în viitorul apropiat sunt mai mult decât modeste din cauza dificultăților din relațiile națiunilor garante, procesul de negocieri trebuie să continue”, a subliniat el, potrivit Știri.md. Krasnoselsky a spus că este de părere că munca formatului 5+2 ar trebui să primească un impuls prin contacte directe cu partea moldovenească.

La sfârșitul lunii aprilie, liderul Transnistriei s-a întâlnit cu oficiali guvernamentali din Moldova. În urma întâlnirii lor, lucrările uzinei siderurgice moldovenești din Transnistria au fost deblocate și s-au încheiat acorduri privind furnizarea de energie electrică. Aceste discuții au fost primele la acest nivel de când Maia Sandu a fost aleasă președinte al Republicii Moldova, la sfârșitul anului 2020.

Transnistria se află într-o situație dificilă în urma deciziei Ucrainei de a închide o porțiune a graniței cu regiunea separatistă. Pentru prima dată de când Transnistria și-a proclamat independența, toate mărfurile ajung acolo prin Moldova, care cere respectarea legislației sale. De exemplu, furnizorii transnistreni de medicamente sunt orientați în principal către producătorii din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Unele dintre aceste medicamente nu sunt înregistrate în Moldova și sunt blocate la granițele acesteia. 

Transnistria, o regiune în mare parte vorbitoare de limbă rusă, s-a desprins de Moldova în urma prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991. Relațiile acesteia cu guvernul Republicii Moldova de la Chișinău au fost puține și extrem de tensionate de atunci. În 1992 și 1993, tensiunile au izbucnit într-un conflict armat sângeros, care a luat viețile a sute de oameni de ambele părți.

Războiul fratricid a fost oprit după ce, la Moscova, a fost semnat un acord de pace, în 1992, iar trupele de menținere a păcii ruse au fost trimise în regiune. Ulterior, au început negocierile privind soluționarea pașnică a conflictului, cunoscută sub numele de discuții în format 5+2.

 

 

×
Subiecte în articol: Vadim Krasnoselski OSCE dialog
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close