Antena 3 CNN Externe Liderii G20 vor suplimentarea resurselor FMI destinate combaterii crizei

Liderii G20 vor suplimentarea resurselor FMI destinate combaterii crizei

Liderii G20 vor suplimentarea resurselor FMI destinate combaterii crizei
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
17 Iun 2012   •   16:49

Liderii statelor membre G20 se vor pune de acord la summit-ul din Mexic asupra creşterii resurselor de 430 de miliarde de dolari anunţate de Fondului Monetar Internaţional (FMI) în aprilie şi destinate combaterii crizei, a declarat preşedintele mexican, Felipe Calderon.
   
"Estimez cã va exista o recapitalizare mai amplã decât preacordul la care s-a ajuns la Washington şi care se va finaliza acum. Nu vreau însã sã speculez cu cât mai mult", a declarat Calderon, citat de Bloomberg.
   
Reprezentanţii statelor G20 se vor reuni luni şi marţi în Mexic, întâlnirea urmând sã fie dominatã de criza financiarã din Europa. G20 a luat, în prima parte a anului, decizia suplimentãrii resurselor FMI care pot fi folosite în contextul crizei din zona euro, însã cancelarul german, Angela Merkel, a cerut marilor economii ale lumii sã facã mai mult.
   
"Sper sã existe un acord important legat de FMI. Va fi pentru prima datã când Fondul este recapitalizat fãrã SUA, situaţie care reflectã importanţa statelor emergente", a spus Calderon.
   
Şeful FMI, Christine Lagarde, a declarat în acest an cã vrea o majorare a capacitãţii de creditare a Fondului la 500 de miliarde de dolari, pentru a preveni noi şocuri ale economiei globale.
   
În aprilie, FMI a primit angajamente pentru 430 de miliarde de dolari, însã state emergente cheie, precum Brazilia sau China, şi-au reţinut contribuţiile pânã când obţin mai multã putere de decizie în cadrul instiuţiei internaţionale.
   
Summit-ul G20 are loc în timpul celei mai dificile situaţii economice dupã recesiunea din 2009 şi la o zi dupã încheierea alegerilor parlamentare în Grecia. O victorie a paridului stângii radicale, Syriza, care se opune mãsurilor de austeritate angajate de Grecia pentru ajutorul financiar extern, ar putea conduce la o denunţare a termenilor acordului şi la ieşirea ţãrii din zona euro.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close