Antena 3 CNN Externe Limba română a devenit limbă regională într-o localitate din Ucraina

Limba română a devenit limbă regională într-o localitate din Ucraina

Limba română a devenit limbă regională într-o localitate din Ucraina
de M.T.    |    25 Sep 2012   •   11:54

Limba română a fost recunoscută drept limbă regională în localitatea Bila Tserkva (Biserica Albă), raionul Rahiv (Rahău) din regiunea Zakarpattia (Transcarpatia), anunţă agenţia Interfax.

Decizia înseamnă că limba română va fi de acum înainte folosită în administraţie.

Conform unei informaţii postate pe site-ul oficial al deputatului Hennadiy Moskal, decizia a fost aprobată pe Consiliul Local din Bila Tserkva, în data de 14 august, în conformitate cu legea privind funcţionarea limbilor regionale.

Bila Tserkva este una dintre localităţile din raionul Rahiv unde populaţia de origine română este majoritară. Potrivit unui recensământ din 2001, etnicii români reprezentau 11,6% din totalul populaţiei, adică 10.500 de persoane.

Legea funcţionării limbilor regionale a fost promulgată de preşedintele Viktor Yanukovych pe data de 8 august şi a intrat efectiv în vigoare două zile mai târziu.

Potrivit legii, o limbă poate primi statutul de limbă regională dacă numărul de persoane care o consideră maternă depăşeşte 10% din populaţia regiunii.

Legea se aplică pentru 18 limbi, între care rusă, belarusa, bulgara, armeana, găgăuza, idiş, tătara, româna, germana sau poloneza.

Odesa a fost primul oraş în care rusa a fost declarată ca limba regională, acelaşi lucru întâmplându-se în Kharkiv, Kherson, Mykolaiv, Zaporizhia, Sevastopol, Dnipropetrovsk şi Luhansk.


×
Subiecte în articol: limba romana Ucraina
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close