Antena 3 CNN Externe Atentatorul din Liverpool, un fost pizza chef care a construit o bombă cu bile, similară celor folosite de ISIS. Autoritățile au aflat motivul

Atentatorul din Liverpool, un fost pizza chef care a construit o bombă cu bile, similară celor folosite de ISIS. Autoritățile au aflat motivul

Bomba construită artizanal de atentatorul sinucigaș din Liverpool era o replică a celor utilizate de ISIS pentru a provoca maximum de victime, anunță presa din Regatul Unit.

Atentatorul din Liverpool, un fost pizza chef care a construit o bombă cu bile, similară celor folosite de ISIS. Autoritățile au aflat motivul
Sursa foto: Twitter
de Adrian Iclozan    |    16 Noi 2021   •   13:18

Numită "Mama lui Satan", o astfel de bombă este formată dintr-un miez exploziv "ambalat" într-un pachet cu bile de rulment, în vederea maximizării efectului letal.

Enzo Almeni, un musulman de 32 de ani convertit la creștinism, a sărit în aer după ce taxiul în care se afla a parcat în fața Liverpool Women's Hospital, principala maternitate din oraș.

Almeni (fotomontaj, stânga) a murit în urma deflagrației iar mașina a fost distrusă. Șoferul taxiului a fost rănit, dar a supraviețuit.

Daily Mail relatează că atentatorul a vrut să se răzbune, după ce solicitarea sa de azil i-a fost respinsă, în contextul în care autoritățile nu au reușit să stabilească de unde venea Almeni.

El a pretins că are origini siriene și irakiene, însă surse din serviciile britanice de securitate cred că individul provine din Iordania.

Ziua aleasă de acesta pentru atac are o semnificație specială: Remembrance Day (Ziua pomenirii) este dedicată militarilor și civililor din Regat și din fostele teritorii britanice, care au murit în cele două conflagrații mondiale și în alte conflicte.

Un azilant cunoscut poliției

Enzo Almeni nu s-a numit întotdeauna astfel.

Numele primit la naștere al bărbatului de 32 de ani era Emad Jamil Al Swealmeen. El și-a schimbat numele pentru a suna mai "occidental", în ideea de a-și spori șansele de a primi azil.

Al Swealmeen a venit în Anglia în deceniul trecut și a lucrat o vreme ca bucătar la o pizzerie. În 2014 a fost arestat pentru posesie de armă albă, după ce a fost depistat cu un cuțit de mari dimensiuni asupra sa.

Reținut în baza legii britanice privind sănătatea mintală, bărbatul a fost internat pentru câteva luni într-un spital de boli psihice.

De atunci, a fost, se pare, într-o dispută de lungă durată cu Ministerul de Interne cu privire la cererea sa de rezidență în Regatul Unit.

Al Swealmeen a locuit până de curând într-un cămin pentru solicitanți de azil situat în Sutcliffe Street.

Ulterior, el s-a mutat într-un apartament pe Rutland Avenue, pe care, potrivit presei britanice, l-a transformat într-o "fabrică de bombe".

Spitalul-maternitate din Liverpool, ținta probabilă a atentatorului

Poliția, care i-a eliberat pe cei patru suspecți arestați după explozia provocată de Al Swealmeen, și serviciul de informații MI5  încearcă să determine dacă spitalul-maternitate din Liverpool era ținta pe care și-o fixase acesta.

ISIS, gruparea care l-a inspirat, aparent, pe Al Swealmeen în construcția bombei cu bile de rulment, are un istoric în ceea ce priveștea atacul asupra țintelor vulnerabile, inclusiv maternități.

Un atac lansat de ISIS în anul 2020 în capitala afgană Kabul asupra materintății de la spitalul Dasht-e-Barchi s-a soldat cu 24 de morți, inclusiv 16 mame și 2 copii.

The Mirror îl citează pe un fost ofițer de informații, care suspectează că planul lui Al Swealmeen era să intre în spital și să se arunce în aer acolo.

"Dintr-un anumit motiv, bomba a explodat mai devreme și nu a detonat corespunzător. Dacă (Al Swealmeen) ar fi reușit să o detoneze în spital, rezultatul ar fi fost extrem de sângeros și groaznic. Credem că ce s-a întâmplat (în taxi) a fost o explozie parțială a unui dispozitiv fixat la nivelul pieptului, cu intenția de a provoca un număr mare de victime", susține sursa citată de publicația britanică.

Surse: Explozia a fost una "parțială". Dacă se producea în spital, ar fi rezultat un carnagiu

Presa din Regatul Unit îl numește "erou" pe șoferul de taxi David Perry, de 45 de ani.

Acesta a povestit că dispozitivul letal purtat de Al Swealmeen a început "să vibreze și să fulgere" cu câteva secunde înainte ca mașina să parcheze.

Perry a reușit să blocheze ușile mașinii și Al Swealmeen a rămas blocat înauntru în momentul exploziei.

Bomba construită de acesta se bazează pe o substanță numită triperoxid de triacetonă (TATP).

Este un exploziv folosit de teroriștii sinucigași, cu reputația că este instabil și se poate detona accidental.

Daily Mail amintește că acest tip de exploziv a fost utilizat de atacatorii din Paris în noiembrie 2015, fiind, de asemenea, folosit în atentatul din 2017 de la Manchester Arena și în atacul ratat de la stația de metrou Parsons Garden din Londra.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close