Antena 3 CNN Externe Locuitori din Hawaii, avertizaţi să se pregătească de EVACUARE din cauza pericolului vulcanic

Locuitori din Hawaii, avertizaţi să se pregătească de EVACUARE din cauza pericolului vulcanic

Locuitori din Hawaii, avertizaţi să se pregătească de EVACUARE din cauza pericolului vulcanic
Sursa foto: Foto: io9.com
27 Oct 2014   •   20:15

Zeci de locuitori dintr-o zonă rurală din Hawaii au fost puşi în stare de alertă deoarece lava care curge dintr-un vulcan în erupţie continuă să avanseze, informează FOX News.

Autorităţile au declarat duminică că fluxul de lavă de pe Big Island din Hawaii a avansat cu aproximativ 228 de metri de sâmbătă dimineaţă şi că viteza de înaintare este între 10 şi 15 metri pe oră, la fel cu evoluţia din ultimele zile.

Partea din faţă a fluxului de lavă a trecut în regiunea Puna peste un cimitir, acoperind morminte, şi a ajuns la circa o jumătate de milă de strada principala din oraşul Pahoa.

Darryl Oliveira, şef al apărării civile din districtul Hawaii, a declarat presei duminică la o teleconferinţă că locuitorii din zonele ameninţate au fost anunţaţi să se pregătească pentru o eventuală evacuare marţi. Lucrurile s-ar putea schimba însă în funcţie de viteza de înaintare a lavei, a adăugat el.

Oliveira a apreciat că cel puţin 50 — 60 de clădiri — case şi întreprinderi — se află în zona cea mai supusă riscului de a fi acoperită de lavă.

Vulcanul Kilauea erupe continuu din anul 1983. Cea mai mare cantitate de lavă s-a scurs spre sud, dar în ultimii doi ani ea s-a îndreptat spre nord-est. Actualul flux de lavă pune în pericol oraşul Pahoa din luna iunie, viteza de înaintare a lavei fiind variabilă.

Janet Babb, geolog şi purtător de cuvânt al Observatorului vulcanic din Hawaii, a declarat că s-au înregistrat şi explozii de metan, precizând că descompunerea vegetaţiei produce gaz metan, care se poate infiltra în subteran, acumulându-se în pungi ce se pot aprinde.
 

 

×
Subiecte în articol: hawaii
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close