Antena 3 CNN Externe Londra va relua discuţiile cu Hezbollah

Londra va relua discuţiile cu Hezbollah

Londra va relua discuţiile cu Hezbollah
Sursa foto: david miliband
03 Dec 2009   •   18:31

David Miliband, ministrul britanic de externe, a obţinut admonestări din partea Israelului şi riscă furia Statelor Unite după ce a anunţat că Marea Britanie va relua contactele cu Hezbollah, grupul militant susţinut de Iran, cu sediul în Liban.
La patru ani după ce Londra a întrerupt legăturile, Miliband se va adresa unor membri ai grupului pentru a convinge mişcarea şiită să renunţe la violenţele contra Israelului.
În cadrul unui interviu pentru The Daily Star, ziar din Beirut, oficialul afirma că el consideră că "unele contacte atent analizate cu politicieni Hezbollah, inclusiv parlamentari, vor dezvolta cel mai bine obiectivul nostru ca grupul să respingă violenţa, pentru a juca un rol constructiv în politica Libanului".
Schimbare politicii, la doar un an după ce Marea Britanie a clasificat aripa militară a Hezbollah ca organizaţie teroristă, reflectă o schimbare în mediul politic libanez.

Miliband a subliniat că iniţiativa se va referi la membrii Hezbollah care "preţuiesc procesul politic, nu cei care încearcă să îl submineze ", iar toate discuţiile vor fi analizate de la caz la caz.
Motivaţiile sale nu au impresionat Israel, care a luptat cu Hezbollah în 2006. Yigal Palmor, purtător de cuvânt al ministerului israelian de externe, crede că decizia Londrei va plasa Marea Britanie în afara aliniamentului cu aliaţii său.
"Parlamentul European deja a declarat Hezbollah ca fiind grup terorist. Poate această opinine nu ar trebui respinsă atât de uşor". UE nu recunoaşte formal Hezbollah ca organizaţie teroristă, dar Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în 2005 ce recunoaşte implicare în "activităţi teroriste ".

Este de aşteptat ca şi SUA să îşi manifeste furia faţă de decizia Londrei. Anterior oficiali americani au criticat o întâlnire a unor parlamentari britanici cu parlamentari libanezi la care a participat şi un parlamentar Hezbollah .
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: organizatie terorista
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close