Antena 3 CNN Externe Lovitura de stat din Sudan: premierul este ”reținut pentru propria siguranță” de șeful armatei

Lovitura de stat din Sudan: premierul este ”reținut pentru propria siguranță” de șeful armatei

Abdallah Hamdok, primul ministru ridicat de forțele militare, se află în locuința generalului Abdel Fattah al-Burhan, şeful armatei. Acesta din urmă a precizat că liderul civil este sănătos și că a fost reținut pentru „propria siguranță”.

Lovitura de stat din Sudan: premierul este ”reținut pentru propria siguranță” de șeful armatei
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    26 Oct 2021   •   18:43

În cadrul unei conferințe de presă, generalul Abdel Fattah al-Burhan a dat asigurări că șeful guvenului înlăturat este ”bine, sănătos”. Liderul forțelor armatei a explicat că arestările miniștrilor au fost făcute pentru a evita un război civil. 

„Da, am arestat miniştri şi politicieni, dar nu pe toţi”, a recunoscut acesta. Burhan a încercat să-și justifice toate acțiunile. 

Acesta a spus că armata nu a avut de ales decât să-i pună deoparte pe politicienii care incitau împotriva forțelor armate. ”Pericolele la care am asistat săptămâna trecută ar fi putut duce țara într-un război civil”, a spus el, făcând o aparentă referire la demonstrațiile împotriva perspectivei unei preluări militare, scrie Reuters.

Premierul Abdalla Hamdok, care a fost arestat luni împreună cu alți membri ai cabinetului său, nu a fost rănit și a fost adus în propria casă a lui Burhan, a spus generalul:

„Prim-ministrul era în casa lui. Cu toate acestea, ne-a fost teamă că va fi în pericol, așa că a fost plasat la mine acasă,” a dezvăluit generalul.

Luni, în cadrul unei apariții televizate, Bahram a anunțat dizolvarea Consiliului Suveran, un organism creat pentru a împărți puterea între militari și civili.

Pagina de Facebook a biroului premierului, care este încă sub controlul civililor, s-a cerut eliberarea lui Hamdok și a celorlalți lideri guvernamentali.

”Hamdok rămâne autoritatea executivă recunoscută de poporul sudanez și de lume”, se arată în comunicat. Aceștia au mai transmis că nu există altă alternativă decât proteste, greve și nesupunere civilă.

Haos în Sudan

Țara este cuprinsă de haos. Pe rețelele de socializare au apărut imagini care arătau proteste pe străzile din orașele Atbara, Dongola, Elobeid și Port Sudan. Khartoum și orașul său geamăn, Omdurman, de peste Nil, au fost parțial blocate, cu magazine închise și coloane de fum, care se ridicau din locurile unde protestatarii ardeau cauciucuri. 

Au fost lansate apeluri la grevă generală prin difuzoarele moscheilor. Străzile și podurile au fost blocate de soldați sau de baricadele protestatarilor. Luni, șapte persoane au fost ucise în confruntările dintre protestatari și forțele de securitate luni, a declarat un oficial de la Ministerul Sănătății.

Burhan a explicat că acțiunea armatei nu este echivalentă cu o lovitură de stat, întrucât armata a încercat să rectifice calea tranziției politice.

„Am vrut doar să corectăm cursul către o tranziție. Am promis acest lucru oamenilor din Sudan și lumii întregi. Vom proteja această tranziție”, a spus liderul militar. El a anunțat și că se va forma un nou guvern care nu va conține politicieni tipici.

Țările occidentale au criticat dur incidentele din Sudan și au cerut eliberarea miniștrilor deținuți, amenințând vor întrerupe ajutorul acordat țării, dacă armata nu va restabili împărțirea puterii în stat.

Sudanul a depins de ajutorul occidental pentru a trece printr-o criză economică, în cei doi ani de când Bashir a fost răsturnat. Marți, băncile și bancomatele au fost închise, iar aplicațiile pentru telefoane mobile, utilizate pe scară largă pentru transferuri de bani, nu au putut fi accesate.

×
Subiecte în articol: lovitura de stat Sudan premier
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close