Antena 3 CNN Externe Lucrurile se complică în Ucraina. Ce a cerut Poroşenko Uniunii Europene: "Asta înseamnă implicarea directă"

Lucrurile se complică în Ucraina. Ce a cerut Poroşenko Uniunii Europene: "Asta înseamnă implicarea directă"

Lucrurile se complică în Ucraina. Ce a cerut Poroşenko Uniunii Europene: "Asta înseamnă implicarea directă"
de O.P.    |    19 Mar 2015   •   08:37

Misiunea Ucrainei la UE a transmis oficial Bruxelles-ului o solicitare, adoptată de Rada Supremă de la Kiev, privind mobilizarea unor forţe de menţinere a păcii în regiunile Doneţk şi Lugansk, unde un armistiţiu fragil este în vigoare începând din 15 februarie, relatează agenţia rusă Tass.

Rada Supremă (Parlamentul) a adoptat marţi o solicitare către Consiliul de Securitate al ONU şi Consiliul Uniunii Europene privind mobilizarea unor forţe de menţinere a păcii în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul ţării.

Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, liderii europeni au fost rugaţi să "acorde atenţia cuvenită acestei solicitări şi să iniţieze consultări cu privire la începerea operaţiunii UE în cadrul politicii generale de securitate şi apărare".

"Operaţiunea sub conducerea UE va permite restaurarea păcii şi stabilităţii în estul Ucrainei, prin susţinerea misiunii speciale de monitorizate a OSCE şi crearea unor condiţii adecvate (...) pentru implementarea cu succes a Acordurilor de la Minsk", a anunţat diplomaţia ucraineană.

Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei a decis, la sfârşitul lui februarie, să ceară Consiliului de Securitate al ONU şi Uniunii Europene să trimită forţe de menţinere a păcii în Ucraina, pentru facilitarea implementării acordurilor de pace semnate pe 12 februarie la Minsk.

Însă liderii republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk, Aleksandr Zaharcenko şi Igor Plotniţki, au acuzat, într-un comunicat comun publicat miercuri, că mobilizarea unei misiuni UE de menţinere a păcii în Donbas "încalcă (...) planul de pace".

Grupul de contact, din care fac parte reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE şi lideri separatişti proruşi din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o înţelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înţelegerea a fost negociată de către preşedinţii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Poroşenko, Franţei Francois Hollande şi cancelarul Germaniei Angela Merkel.

×
Subiecte în articol: Ucraina
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close