Antena 3 CNN Externe Lukașenko amenință din nou că taie gazul în Europa, după ce a fost pus la punct de Putin

Lukașenko amenință din nou că taie gazul în Europa, după ce a fost pus la punct de Putin

Președintele belarus Alexandr Lukaşenko a amenințat din nou că va opri tranzitul gazelor rusești către Uniunea Europeană, în cazul în care Bruxelles-ul impune țării sancțiuni de natură să-i afecteze major economia.

Lukașenko amenință din nou că taie gazul în Europa, după ce a fost pus la punct de Putin
Sursa foto: Hepta.ro
de Adrian Iclozan    |    13 Dec 2021   •   15:55

''Dacă sancțiunile pe care ni le impun sau ni le vor impune în viitor ne aduc într-o situație de urgență şi nu vom avea altă soluție decât să răspundem la sancțiunile lor, atunci vom folosi, de asemenea, această măsură puternică'', a declarat Lukaşenko la un post de televiziune turc, citat de agenția belarusă Belta, notează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat imediat, spunând că ''nimic nu va împiedica Rusia să continue să-şi îndeplinească impecabil angajamentele stabilite în contractele în vigoare'' pentru furnizarea gazelor către Europa.

Este a doua amenințare formulată public de Aleksandr Lukașenko la adresa blocului comunitar, în contextul anunțatelor sancțiuni la adresa regimului său.

Lukașenko, în noiembrie: "Și dacă oprim gazul în Europa?"

În noiembrie, în plină criză a migranților la frontiera polono-belarusă, Lukașenko a spus:

"Noi încălzim Europa iar ei ne amenință că vor închide granița. Și dacă oprim gazele naturale acolo? Prin urmare, aș recomanda conducerii poloneze, lituanienilor și altor oameni fără cap să se gândească înainte de a vorbi".

Migranții, pe care Belarus îi transportă în țară pentru a-i împinge apoi să treacă granița în Polonia și țările baltice, reprezintă răspunsul regimului de la Minsk la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană în mai multe dosare, între care alegerile contestate de anul trecut și deturnarea unui avion de pasageri la Minsk.

Urmare fluxului tot mai mare de străini împinși spre frontierele lor, Polonia și Lituania au instituit starea de urgență la frontierele lor cu Belarus.

Putin, "polițistul bun": "Nu ar ajuta relației noastre ca Lukașenko să blocheze gazul spre Europa"

Rusia, pe care mai multe voci din Occident au acuzat-o că a pus la cale împreună cu Belarus planul aducerii de migranți în Uniunea Europeană, a negat orice implicare în criză. 

Însă Vladimir Putin a reacționat la amenințările că Minsk-ul ar putea opri, pe teritoriul său, tranzitul gazului rusesc spre Europa. 

El i-a transmis lui Lukaşenko să nu își pună în practică amenințările.

"Acesta ar presupune o gravă afectare a sectorului energetic al Europei şi nu ar ajuta la dezvoltarea relațiilor noastre cu Belarusul", a avertizat liderul de la Kremlin într-un interviu, la două zile după amenințările formulate de Lukașenko.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close