Antena 3 CNN Externe Mai multe femei mumificate şi sacrificii umane, descoperite într-un mormânt regal din Peru

Mai multe femei mumificate şi sacrificii umane, descoperite într-un mormânt regal din Peru

Mai multe femei mumificate şi sacrificii umane, descoperite într-un mormânt regal din Peru
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    28 Iun 2013   •   12:54

Arheologii au anunţat, joi, că au descoperit mumiile unor femei într-un uriaş mormânt regal din Peru, acestea oferind o serie de informaţii valoroase despre enigmaticul imperiu Wari care a controlat teritoriile din Anzi cu mult timp înainte de succesorii săi, mult mai cunoscuţii incaşi, informează Reuters, potrivit Mediafax.

„Pentru prima dată în istoria arheologiei din Peru am descoperit un mormânt imperial care aparţine imperiului şi culturii Wari", declarat arheologul Milosz Giersz.

Arheologii speră că această descoperire îi va ajuta să descifreze misterele populaţiei din Munţii Anzi, care au trăit în această zonă cu multe secole înainte de ascensiunea Imperiului Incaş, a cărui viaţă a fost descrisă în detalii de cuceritorii spanioli.

Mormântul regal, descoperit în urmă cu câteva luni în situl El Castillo de Huarmey, la aproximativ 300 de kilometri de Lima, conţine obiecte din aur, ceramică şi 63 schelete vechi de circa 1.300 de ani.

Multe dintre trupurile găsite în camera mortuară au aparţinut unor femei mumificate stând în poziţie verticală - indicând apartenenţa lor la familia regală şi sugerând faptul că femeile Wari deţineau mai multă putere decât se credea.

„Femeile au fost înmormântate cu cercei frumos decoraţi, realizaţi din metale preţioase, despre care s-a crezut în trecut că erau folosite doar de bărbaţi", a declarat arheologul Patrycja Przadk.

Istoricii cred că oamenii din regatul Wari, care a dominat regiunea între anii 600 e.n. şi 1100 e.n., au fost primii care au unit într-un singur imperiu triburi diferite într-o reţea sofisticată în regiunea Anzilor Peruvieni.

Bioarheologul Wieslaw Wieckowski spune că şase schelete nu erau înfăşurate în textile şi par să fi fost sacrificii umane aduse femeilor mumificate din elita regală.

„Aceştia erau oameni simpli, aruncaţi în mormânt înainte ca mormântul să fie sigilat. Erau lungiţi pe burtă, într-o poziţie întinsă, cu membrele orientate în direcţii diferite", a spus Wieckowski.

×
Subiecte în articol: arheologie Peru descoperire
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close