Majoritatea ţărilor UE sprijină aderarea României la Schengen. Olanda şi Germania aşteaptă raportul din decembrie

de M.Z.    |    20 Sep 2012   •   17:18
Majoritatea ţărilor UE sprijină aderarea României la Schengen. Olanda şi Germania aşteaptă raportul din decembrie Foto: Mediafax
Ministerul de Externe (MAE) precizează că cele mai multe state membre ale Uniunii Europene continuă să susţină ferm aderarea României la spaţiul Schengen, în timp ce Olanda şi Germania aşteaptă raportul Comisiei Europene din decembrie.

"Cu prilejul recentei vizite a prim-ministrului României, Victor Ponta, la Bruxelles (17 septembrie), Belgia şi-a exprimat susţinerea pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Totodată, poziţia Olandei este deja cunoscută, oficiali de la Haga arătând că pentru luarea deciziei vor aştepta raportul Comisiei Europene din decembrie privind România. O poziţie similară a fost exprimată şi de Germania. Din contactele diplomatice avute, a rezultat că majoritatea statelor membre continuă să-şi exprime sprijinul ferm pentru aderarea României, considerând acest pas firesc şi meritat", se arată într-un comunicat al MAE remis joi presei.

De asemenea, MAE subliniază că România îşi menţine obiectivul legitim de a adera la spaţiul Schengen şi va continua demersurile necesare în această direcţie, pe baza formulei de compromis franco-germane vizând aderarea în două etape.

"Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu celelalte instituţii cu responsabilităţi în domeniu, va continua dialogul cu partenerii europeni pentru prezentarea argumentelor legate de îndeplinirea condiţiilor prevăzute de acquisul Schengen în vederea obţinerii unei decizii pozitive în acest sens", completează MAE.


x close