Antena 3 CNN Externe Mali. Franţa se grăbeşte să anunţe succesul militar, dar rebelii islamişti devin tot mai incisivi

Mali. Franţa se grăbeşte să anunţe succesul militar, dar rebelii islamişti devin tot mai incisivi

Mali. Franţa se grăbeşte să anunţe succesul militar, dar rebelii islamişti devin tot mai incisivi
11 Feb 2013   •   14:01

Extremiştii islamişti din Mali au invadat cel mai popular oraş din nordul ţării, Gao, fiind puternic înarmaţi cu arme de asalt AK-47 şi lansatoare de grenadă.

Cu două săptămâni în urmă, trupele franceze anunţau că oraşul fusese cucerit şi toţi rebelii fuseseră îndepărtaţi.
Atacul surprinzător al rebelilor a avut loc duminică noapte şi a fost efectuat prin traversarea râului Niger, în bărci rudimentare din lemn.

Ofensiva extremiştilor a fost deosebit de violentă, şi a fost oprită cu dificultate de către francezi, care au folosit mai multe elicoptere militare.

Ultima operaţiune a touaregilor din Gao evidenţiază că cei mai mulţi dintre ei sunt foarte bine înarmaţi şi au experienţă în luptele de gherilă. Aceştia nu ezită să arate toată determinarea şi curajul de care dispun pentru a pune la îndoială succesul militar francez din ţara nord-africană.

De când francezii au reuşit să pună stăpânire pe oraşul Gao, în 26 ianuarie, rebelii islamişti s-au limitat să şicaneze forţele de securitate, aflate la periferia localităţii.
Atacul din noaptea trecută şi pătrunderea în oraş, reprezintă prima acţiune care a dovedit vulnerabilitatea trupelor franceze şi incertitudinea în ceea ce priveşte o închidere rapidă a conflictului din Mali.

×
Subiecte în articol: mali
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close