CANDIDAȚI
Antena 3 CNN Externe Mapamond China, tot mai aproape de „Sfântul Graal” al energiei: Reactorul „Soarele artificial” tocmai a doborât recordul de fuziune nucleară

China, tot mai aproape de „Sfântul Graal” al energiei: Reactorul „Soarele artificial” tocmai a doborât recordul de fuziune nucleară

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 12:58 22 Ian 2025 Modificat la 13:09 22 Ian 2025
reactor fuziune nucleara tokamak energie curata verde plasma
Reactor de fuziune nucleară tokamak care poate genera energie curată și durabilă cu ajutorul plasmei. Randare 3D cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

Reactorul din China numit „soarele artificial” și-a depășit propriul record mondial de menținere a plasmei super-încălzite, marcând o nouă etapă în lungul drum către energia de fuziune nucleară, nepoluantă și aproape nelimitată, potrivit Live Science.

Reactorul de fuziune nucleară Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) a menținut luni, 20 ianuarie 2025, o buclă stabilă și foarte restrânsă de plasmă - a patra stare a materiei de înaltă energie - timp de 1.066 de secunde, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul recordului său anterior de 403 secunde, a raportat mass-media de stat chineză.

Reactoarele de fuziune nucleară sunt supranumite „sori artificiali” deoarece generează energie într-un mod similar soarelui - prin fuziunea a doi atomi ușori într-un singur atom greu prin căldură și presiune. Soarele are o presiune mult mai mare decât reactoarele de pe Pământ, astfel încât oamenii de știință compensează prin utilizarea unor temperaturi de multe ori mai ridicate decât ale Soarelui.

De ce este fuziunea nucleară sursa de energie râvnită de toată lumea

Lumea caută cu disperare o sursă de energie curată, abundentă, care să poată înlocui combustibilii fosili ca energie de bază disponibilă în permanență: fuziunea nucleară, procesul care alimentează stelele, promite să fie exact acest lucru.

Aceasta presupune fuziunea atomilor între ei pentru a crea o explozie puternică de energie, obținută folosind cel mai abundent element din univers: hidrogenul. Cea mai populară tehnologie utilizează o mașină în formă de gogoașă numită tokamak.

Fuziunea este aproape nelimitată, nu produce poluare care să încălzească planeta și, spre deosebire de fisiune, tehnologia nucleară pe care lumea o folosește în prezent, nu lasă în urmă deșeuri nucleare pe termen lung.

Energia de fuziune - „Sfântul Graal” al energiei nepoluante

Fuziunea nucleară oferă potențialul unei surse de energie aproape nelimitate, fără emisii de gaze cu efect de seră sau multe deșeuri nucleare. Cu toate acestea, oamenii de știință lucrează la această tehnologie de peste 70 de ani și, probabil, nu progresează suficient de repede pentru a fi o soluție practică la criza climatică. Cercetătorii se așteaptă să avem energie de fuziune în câteva decenii, dar ar putea dura mult mai mult.

Noul record înregistrat de EAST nu va aduce imediat ceea ce se numește „Sfântul Graal” al energiei nepoluante, dar este un pas înainte către un viitor posibil în care centralele cu fuziune vor genera electricitate.

East este un reactor cu confinare magnetică, sau tokamak, conceput pentru a menține plasma în ardere continuă pentru perioade prelungite. Reactoarele de acest tip nu au atins niciodată aprinderea, care este punctul în care fuziunea nucleară își creează propria energie și își întreține propria reacție, dar noul record este un pas înainte către menținerea unor bucle de plasmă prelungite și confinate, de care viitoarele reactoare vor avea nevoie pentru a genera electricitate.

„Un dispozitiv de fuziune trebuie să atingă o funcționare stabilă la o eficiență ridicată timp de mii de secunde pentru a permite circulația autonomă a plasmei, care este esențială pentru generarea continuă de energie a viitoarelor centrale de fuziune”, a declarat Song Yuntao, directorul Institutului de Fizică a Plasmei, responsabil pentru proiectul de fuziune din cadrul Academiei Chineze de Științe, pentru mass-media de stat chineză.

Țări cu reactoare de fuziune nucleară și progresele înregistrate

EAST este unul dintre numeroasele reactoare de fuziune nucleară din întreaga lume, însă toate utilizează în prezent mult mai multă energie decât produc. În 2022, reactorul de fuziune al SUA, National Ignition Facility, a obținut pentru scurt timp aprinderea miezului său folosind o metodă experimentală diferită de cea a EAST, bazându-se pe explozii rapide de energie, însă reactorul în ansamblu a consumat mai multă energie decât a consumat.

Tokamaks precum EAST sunt cele mai comune reactoare de fuziune nucleară. EAST încălzește plasma și o prinde în interiorul unei camere de reactor în formă de gogoașă - numită tokamak - cu câmpuri magnetice puternice. Pentru cel mai recent record, cercetătorii au făcut mai multe îmbunătățiri la reactor, inclusiv dublarea puterii sistemului său de încălzire, potrivit presei de stat chineze.

Datele colectate de EAST vor sprijini dezvoltarea altor reactoare, atât în China, cât și la nivel internațional. China face parte din programul ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), care implică zeci de țări, inclusiv SUA, Marea Britanie, Japonia, Coreea de Sud și Rusia.

Reactorul ITER, care se construiește în sudul Franței, conține cel mai puternic magnet din lume și va porni cel mai devreme în 2039. ITER va fi un instrument experimental conceput pentru a crea o fuziune susținută în scopuri de cercetare, dar ar putea deschide calea pentru centralele electrice de fuziune.

„Sperăm să extindem colaborarea internațională prin intermediul EAST și să aducem energia de fuziune într-o utilizare practică pentru umanitate”, a declarat Song.

China a anunțat recent că intenționează să construiască o stație spațială gigantică cu energie solară, care va fi ridicată pe orbită bucată cu bucată, cu ajutorul noilor rachete de mare capacitate ale țării

×
x close