Antena 3 CNN Externe Mapamond China vrea să-și facă o mega-ambasadă la Londra, iar ideea a dus la proteste și tensiuni

China vrea să-și facă o mega-ambasadă la Londra, iar ideea a dus la proteste și tensiuni

G.M.
1 minut de citit Publicat la 14:36 09 Feb 2025 Modificat la 14:36 09 Feb 2025
protest la londra
Peste 1.000 de oameni au protestat la Londra pentru a se opune construirii unei mega-ambasade chineze. FOTO: Getty Images

Peste 1.000 de oameni au protestat la Londra pentru a se opune construirii unei mega-ambasade chineze. Politicieni și protestatari și-au arătat îngrijorarea că locația ar putea fi folosită pentru a „controla” dizidenții., scrie The Guardian.

China a achiziționat terenul de două hectare și a propus transformarea acestuia în cea mai mare ambasadă din Europa.

Deși consiliul local Tower Hamlets a refuzat aprobarea planului în 2022, invocând îngrijorări legate de impactul protestelor și posibilele tulburări, guvernul conservator a ales să nu intervină.

După ce Partidul Laburist a ajuns la putere, Beijingul a depus o nouă cerere, iar președintele chinez Xi Jinping a ridicat personal subiectul în discuțiile cu liderul opoziției britanice Keir Starmer. Guvernul laburist a arătat deschidere pentru propunerea Chinei, iar o audiere publică va începe săptămâna viitoare pentru a evalua impactul acestei mutări.

Decizia finală va fi luată de Angela Rayner, vicepremierul și secretarul pentru locuințe.

Unii dintre manifestanți, precum Tai, în vârstă de 50 de ani și provenind din Hong Kong, au declarat că se tem că guvernul chinez ar putea folosi acest loc pentru a urmări și reprima comunitatea din Hong Kong aflată în Marea Britanie. „Oamenii au plecat din Hong Kong pentru că le era frică de regimul comunist din China”, a spus Tai, adăugând că noua ambasadă ar putea deveni un loc în care guvernul chinez ar putea să-i urmărească pe cei care se opun regimului.

O altă protestatară, Mitochondria, în vârstă de 20 de ani, a susținut că este posibil ca mega-ambasada să fie folosită pentru a reține disidenții chinezi în mod ilegal, fără respectarea procedurilor legale, și pentru a-i întoarce în China, unde riscă abuzuri. Ea a adus cu ea o steag Uyghur, simbol al opoziției față de regimul chinez, și a subliniat că genocidul împotriva musulmanilor din regiunea Xinjiang, acolo unde trăiesc Uyghurii, este un motiv major de îngrijorare.

Protestele au fost tensionate, iar în mijlocul demonstranției, poliția a dus o femeie într-o dubă, iar un grup de manifestanți a încercat să împiedice vehiculul să plece, strigând „lăsați-o să plece”. O altă femeie s-a simțit rău și a fost văzută întinsă pe drum, acoperit de ploaie.

 

×
x close