Antena 3 Externe Marea Britanie ameninţă cu exercitarea dreptul de veto pentru tentativele "scandaloase" de mărire a bugetului UE

Marea Britanie ameninţă cu exercitarea dreptul de veto pentru tentativele "scandaloase" de mărire a bugetului UE

de G.S.    |    07 Oct 2012   •   09:29
Marea Britanie ameninţă cu exercitarea dreptul de veto pentru tentativele "scandaloase" de mărire a bugetului UE
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP

Premierul britanic David Cameron a ameninţat că îşi va exercita dreptul de veto în cazul bugetului Uniunii Europene, declarând pentru Sunday Telegraph că nu va tolera tentativele "scandaloase" de mărire a acestuia, relatează AFP.
   
Într-un interviu apărut cu câteva ore înainte de deschiderea, duminică, a conferinţei anuale a partidului său conservator la Birmingham (centrul Angliei), Cameron a declarat că va bloca bugetul dacă acesta nu va corespunde interesului britanicilor.
   
El a calificat drept "scandaloase" tentativele de creştere a bugetului total al UE la viitoarele negocieri pentru perioada 2014-2020.
   
"În ceea ce priveşte acordul-cadru financiar multianual, nu este acceptabil să se preleveze cantităţi mari de bani de la contribuabilii ţărilor europene pentru a se alimenta un buget central în creştere", a declarat premierul britanic, care se confruntă cu sondaje nefavorabile, care pun în avantaj opoziţia laburistă.
   
"De aceea vom lupta foarte dur împotriva acestei (măsuri), la fel cum ne vom lupta foarte dur şi nu vom încrucişa braţele, deloc, în privinţa rabatului britanic", a adăugat el.
   
"Ar fi scandalos să vedem creşteri importante ale bugetului european în timp ce noi ne confruntăm cu tăieri în bugetul naţional", a insistat el.
   
Potrivit lui, Partidul Liberal-Democrat, partener minoritar al coaliţiei de guvernământ, este de acord cu această linie politică.
   
David Cameron sugerează, de asemenea, stabilirea a două bugete separate, unul pentru cele 17 state membre euro şi unul pentru celelalte zece ţări, printre care se numără şi Marea Britanie.

Duminică, un sondaj al institutului YouGov indică o diferenţă de 14 puncte procentuale între Partidul Conservator şi laburişti. Potrivit acestui sondaj publicat de Sunday Times, Partidul Laburist obţine 45 la sută opinii favorabile, faţă de 31 la sută conservatorii şi 8 la sută Partidul Liberal-Democrat.
   
Potrivit unui sondaj al Opinium Research apărut în aceeaşi zi în publicaţia The Observer, decalajul între cele două partide este de 11 puncte, cu 30 la sută pentru Partidul Conservator şi 41 la sută pentru laburişti.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie UE buget coalitie guvernare
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close