Antena 3 CNN Externe Marea Britanie cere cetățenilor britanici să părăsească Afganistanul

Marea Britanie cere cetățenilor britanici să părăsească Afganistanul

Un avertisment care vine în timp ce țara se transformă în scena unui război generalizat cu talibanii, care cuceresc tot mai multe orașe importante. Ultimul, susțin talibanii, ar fi Șeberhan din nord.

Marea Britanie cere cetățenilor britanici să părăsească Afganistanul
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    08 Aug 2021   •   17:49

Aceasta ar fi a doua capitală regională care a căzut în mâinile talibanilor, după ce orașul Saranj, din apropierea graniței cu Iranul, a fost cucerit vineri.

Ministerul britanic al Afacerilor Externe a recomandat evitarea călătoriilor în Afganistan şi i-a avertizat pe britanicii încă prezenţi în această ţară să nu se bazeze pe un dispozitiv de evacuare de urgenţă, precizând că acesta nu este în măsură să ofere decât o asistenţă ”extrem de limitată”.

Talibanii au preluat controlul în ultimele trei luni în vaste teritorii rurale în cursul unei ofensive lansate pe fondul retragerii forţelor internaţionale, care urmează să fie finalizată până la 31 august.

Doar bombardiere strategice americane B52 s-au întors.

Vin de la mii de kilometri distanță, de la baza aeriană din Qatar, cu sute de tone de bombe la bord și, potivit Ministerului afgan al Apărării, au ucis deja peste 200 de insurgenți în raidurile aeriene.

Statele Unite au trimis bombardierele uriașe, alături de avioane de luptă echipate cu tunuri, la solicitarea autorităților de la Kabul, în încercarea de a opri ofensiva talibanilor către mai multe orașe de importanță strategică.

Se pare însă că nu este de ajuns, pentru că vin informații că insurgenții avansează în continuare și în nordul, și în sudul țării.

Au încercuit și Kandaharul și Heratul, al doilea, respectiv al treilea oraș ca mărime, iar Pentagonul estimează că gruparea controlează deja jumătate din Afganistan. În ultimele trei luni, au cucerit zone rurale întinse și posturi de graniță cheie, după o ofensivă fulger lansată odată cu debutul retragerii forțelor internaționale.

Agențiile de presă transmit că alte două capitale provinciale au fost preluate de talibani, după lupte intense. Au fost cucerite orașele Kunduz, unde forțele de securitate mai controlează doar aeroportul și Sar-e-Pol, unde mai rezistă doar o bază militară.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie Afganistan talibani
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close