Antena 3 CNN Externe Motivul crizei petroliere din Marea Britanie, dezvăluit de un ministru de la Londra. Nu lipsa șoferilor ar fi de vină

Motivul crizei petroliere din Marea Britanie, dezvăluit de un ministru de la Londra. Nu lipsa șoferilor ar fi de vină

Guvernul britanic urmează să suspende prevederile din legea concurenței, pentru a permite companiilor petroliere să direcționeze livrările de combustibil la benzinăriile din zonele cu cea mai mare nevoie, relatează BBC.

Motivul crizei petroliere din Marea Britanie, dezvăluit de un ministru de la Londra. Nu lipsa șoferilor ar fi de vină
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Sep 2021   •   18:20

Măsura permite, de asemenea, companiilor petroliere să schimbe informații și să întocmească priorități de livrare, precizează sursa citată.

Această evoluție vine după mai multe zile cu cozi lungi la benzinării pe fondul informațiilor că lipsa șoferilor pentru transporturi petroliere va duce la o criză a combustibililor.

Ministru britanic: "Nu avem combustibili pentru că oamenii au cumpărat peste măsură"

Guvernul de la Londra a luat în calcul să facă apel la armată pentru a asigura transporturile de combustibili însă ministrul britanic al mediului, George Eustice, susține că lipsa șoferilor, în contextul post-Brexit, nu este "o mare problemă".

"Singurul motiv pentru care nu avem combustibili este că oamenii au cumpărat combustibil de care nu au nevoie", a spus el, conform BBC.

Ministrul a estimat că "lucrurile se vor calma" odată ce "persoanele îngrijorate își vor umple rezervoarele".

Însă momentul umplerii rezervoarelor este incert.

Asociația britanică a comercianților petrolieri independenți a avertizată că aproximativ două treimi din cele 5.500 de benzinării membre au rămas fără combustibil iar restul urmează să rămână închidă pompele în curând. 

BBC notează că în Marea Britanie funcționează peste 8.000 de benzinării.

Guvernul britanic se laudă cu planuri de urgență

Măsura exceptării industriei petroliere de la prevederile Legii din 1988 privind concurența a fost anunțată de ministrul britanic al mediului de afaceri, Kwasi Kwarteng.

Potrivit acestuia, guvernul are "planuri de urgență" elaborate cu mult timp în urmă pentru a susține livrările de combustibili.

În marie 2020, guvernul britanic a relaxat prevederile legii concurenței pentru a permite supermarketurilor să colaboreze în vederea menținerii aprovizionării cu alimente.

Guvernul de la Londra dă vize temporare șoferilor străini pe care spunea că nu se bazează

Cu lanțurile de aprovizionare afectate de lipsa transportatorilor calificați, guvernul britanic a decis să acorde, deocamdată, 5.500 de vize temporare șoferilor străini.

Președintele Camerei de Comerț Britanice, Ruby McGregor-Smith, a estimat că măsura este insuficientă și seamănă cu "eforturile de a stinge un incendiu cu un degetar de apă".

În urma Brexit-ului, Marea Britanie se confruntă cu un deficit de 1 milion de muncitori.

Lipsa șoferilor de camion, care operează și transporturi petroliere, a fost amplificată de Brexit dar și de pandemie și zeci de mii de cetățeni europeni care lucrau în transporturi auto și-au abandonat slujbele din Marea Britanie.

Asociația britanică de transport rutier estimează la 100.000 deficitul de șoferi de camioane în Marea Britanie.

Guvernul de la Londra anunța luna trecută că "soluțiile trebuie să vină din sânul industriei" și că nu se va baza pe șoferi străini pentru a atenua criza.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close