Antena 3 CNN Externe Marea Britanie. Refuzul de a prezenta actele de identitate va fi considerat infracţiune

Marea Britanie. Refuzul de a prezenta actele de identitate va fi considerat infracţiune

Marea Britanie. Refuzul de a prezenta actele de identitate va fi considerat infracţiune
03 Dec 2008   •   22:56

Marea Britanie este pe cale de a adopta un proiect de lege pentru imigraţie şi cetăţenie care dă dreptul organelor în drept să ceară oricărei persoane care a intrat vreodată în ţară să îşi dovedească identitatea, fără ca aceasta să fie suspectată de comiterea vreunei infracţiuni, informează The Daily Telegraph.
Organizaţiile pentru drepturi civile au lansat un avertisment în acest sens, concluzionând că aceste clauze generale ar include efectiv orice cetăţean britanic care a plecat din Marea Britanie, chiar pentru o vacanţă, pentru că acesta trebuie "să intre" în ţară la întoarcere. "Nu am avut o astfel de lege, în afară de perioadele de război", a declarat Phil Booth, coordonator naţional al campaniei NO2ID.
Dacă persoana căreia i se cere să se legitimeze refuză să prezinte documentele, acest lucru va fi considerat infracţiune, care se pedepseşte cu aproape un an de închisoare şi/sau o amendă 5.000 de lire sterline (aproximativ 5.800 de euro).
Ofiţerii de poliţie vor avea şi posibilitatea să reţină persoanele până când acestea îndeplinesc condiţiile necesare şi pot cere chiar o examinare medicală, însă acest lucru vizează mai ales cetăţeni străini care provin din ţări cu risc mare de boli contagioase.
"Este pur şi simplu greşit să pretindem că există vreun plan conform căruia cărţile de identitate sunt obligatorii pentru cetăţenii britanici sau care să impună acestora să aibă asupra lor permanent cartea de identitate şi să o prezinte atunci când le este cerut acest lucru", a precizat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne.
"De anul viitor cetăţenii britanici vor avea posibilitatea de a folosi cărţi de identitate pentru a călători în Europa, dar acestea nu vor fi singurul mod de a-ţi dovedi identitatea la graniţe, iar paşaportul britanic va fi încă valabil. Pentru a menţine un control eficient al imigraţiei este normal să cerem fiecărei persoane care încearcă să intre în Marea Britanie să arate un document de identitate valabil", a mai spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne britanic.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: infractiune
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close