
Dronele ar putea fi utilizate de Serviciul Naţional de Sănătate al Marii Britanii (NHS) și în misiuni critice în zone îndepărtate, inclusiv pentru inspecția turbinelor eoliene offshore și aprovizionarea platformelor petroliere până în 2026, potrivit unui nou regim de reglementare pregătit în Marea Britanie, scrie The Guardian.
David Willetts, președintele noii entități guvernamentale Oficiul pentru Inovare în Reglementare (RIO), care sprijină adoptarea noilor tehnologii, a declarat că dronele pot avea aplicații evidente dacă modificările legislative vor intra în vigoare anul viitor.
Guvernul britanic a anunțat recent planuri care ar permite dronelor să efectueze zboruri pe distanțe lungi, fără a fi nevoie ca operatorii să le aibă în câmpul vizual, o restricție esențială în prezent, care limitează semnificativ utilizarea lor în misiuni extinse.
Într-un interviu pentru The Guardian, Lord Willetts a precizat că modificările ar putea fi aplicate încă din 2026, în special în "medii aviatice atipice", cum ar fi zonele izolate sau spațiile deschise, precum marea.
Referindu-se la NHS, el a spus că există o piață semnificativă pentru operatorii de drone.
"Este benefic din punct de vedere comercial pentru companiile care utilizează drone, dar și pentru servicii esențiale precum NHS", a declarat Willetts.
Dronele ar putea fi folosite pentru a livra medicamente către cabinete medicale sau pacienți din locații greu accesibile, dar și pentru a transporta probe biologice, precum sânge, către spitale pentru analize.
Regiunile din Highlands și insulele Scoției ar putea beneficia direct de astfel de tehnologii, la fel ca sectorul agricol. În plus, modificările legislative ar putea permite utilizarea dronelor în cadrul fondului guvernamental pentru "străzi mai sigure", care sprijină inițiative împotriva criminalității locale și comportamentului antisocial.
"Vă puteți imagina că, în cadrul programului <>, poliția ar putea folosi drone pentru a susține siguranța publică în anumite situații", a spus Willetts.
Definiția spațiului aerian atipic ar putea fi extinsă, permițând astfel o utilizare mai largă a dronelor pe distanțe mari. Această definiție ar putea acoperi o mare parte din spațiul aerian", a subliniat el.
Totuși, pentru ca dronele să poată fi operate va fi necesară o tehnologie mai avansată și standarde de siguranță care să permită detectarea acestora de către alte aeronave. Un alt exemplu de aplicabilitate ar fi inspecțiile la turbinele eoliene offshore sau livrările către platformele petroliere, misiuni care, în prezent, presupun obligativitatea vizibilității directe.
Pentru a susține aceste progrese, guvernul britanic a alocat luna trecută 16,5 milioane de lire sterline (aproximativ 19 milioane de euro) Autorității pentru Aviația Civilă, în vederea dezvoltării unui cadru de reglementare care să permită zborul dronelor dincolo de linia vizuală. Willetts a afirmat că actualele reglementări au devenit "disproporționate".
NHS utilizează deja drone pentru transportul urgent de probe patologice, într-un proiect pilot desfășurat în centrul Londrei. Probele sunt transferate între Spitalul Guy’s și un laborator al Spitalului St. Thomas, în parteneriat cu startup-ul britanic Apian, fondat de medici din NHS și Wing, companie aparținând grupului Alphabet (Google). Un program similar a fost testat și în Northumberland.
Secretarul pentru Tehnologie, Peter Kyle, a declarat că aceste schimbări legislative vor permite Marii Britanii să devină lider mondial în domeniul noilor tehnologii.
"Exact acest gen de bariere ne propunem să le eliminăm prin intermediul Oficiului pentru Inovare în Reglementare. Scopul este să reducem birocrația astfel încât dronele să poată face livrări în siguranță sau să inspecteze turbinele eoliene offshore fără să mai fie nevoie de soluții costisitoare, cum ar fi trimiterea unui om cu barca", a spus el.