Antena 3 CNN Externe Marile puteri negociază o rezoluţie ONU asupra anulării sancţiunilor impuse Iranului

Marile puteri negociază o rezoluţie ONU asupra anulării sancţiunilor impuse Iranului

Marile puteri negociază o rezoluţie ONU asupra anulării sancţiunilor impuse Iranului
Sursa foto: foto: wbrz.com
13 Mar 2015   •   11:10

Un text de rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la anularea sancţiunilor impuse Iranului în dosarul nuclear este luat în discuţie de marile puteri. Potrivit unor diplomaţi occidentali citaţi de Reuters în pagina electronica, rezoluţia ar urma să îngreuneze o eventuală încercare a Congresului Statelor Unite de a anula un eventual acord.

Negocierile dintre China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite - cei cinci membri permanenţi ai Consiliului - plus Germania (G5+1) şi Iran au loc înaintea reluării, săptămâna viitoare, a negocierilor dificile care vizează limitarea capacităţii nucleare a Iranului
Opt rezoluţii ONU - dintre care patru impun sancţiuni - interzic Iranului să îmbogăţească uraniu, dar şi alte activităţi atomice sensibile, şi să cumpere ori să vândă tehnologie atomică ori altele în domeniul rachetelor balistice. Teheranul este supus, de asemenea, unui embargo asupra armamentului.

Secretarul de Stat american John Kerry a declarat miercuri, în Congres, că acordul în domeniul nuclear cu Iranul nu va avea caracter obligatoriu, ceea ce înseamnă că viitorii preşedinţi pot decide să nu-l implementeze. Acest lucru a fost subliniat de către 47 de senatori republicani într-o scrisoare adresată luni liderilor iranieni, în care se avertizează că orice înţelegere poate fi anulată imediat ce preşedintele Barack Obama îşi încheie mandatul, în ianuarie 2017.

×
Subiecte în articol: nuclear
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close