Antena 3 CNN Externe Cine este Marine Le Pen, principalul adversar al lui Marcon la alegerile din Franța

Cine este Marine Le Pen, principalul adversar al lui Marcon la alegerile din Franța

Pentru cea de-a treia campanie prezidențială a candidatului de extremă-dreapta, ea a încercat să-și remodeleze imaginea în speranța de a-și finaliza „demonizarea” și de a-i face pe oameni să uite dezbaterea ei dezastruoasă împotriva lui Emmanuel Macron în urmă cu cinci ani.

Cine este Marine Le Pen, principalul adversar al lui Marcon la alegerile din Franța
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    10 Apr 2022   •   13:20

În lipsa unui eveniment major, sondajele sugerează că va ajunge la turul de scrutin pe 24 aprilie după primul tur de scrutin de duminică.

Și de această dată, Macron nu este asigurat de sprijinul frontului unic tradițional al alegătorilor francezi, care i-a scos pe Le Pen și pe tatăl ei la alegerile precedente.

Performanța ei puternică se datorează în mare parte capacității ei de a-și atenua imaginea în cei 11 ani în care a condus fostul Front Național, pe care l-a redenumit Miting Național (RN) după ce și-a expulzat tatăl Jean-Marie în 2015.

În urma unei umilințe puternice din partea lui Macron într-o dezbatere televizată înainte de alegerile din 2017 privind Europa și politicile economice, de data aceasta Le Pen s-a concentrat pe problemele legate de costul vieții în fața inflației în creștere.

Le Pen, în vârstă de 53 de ani, este acum un duşman politic mai bine pozţionat faţă de 2017. Le Pen s-a rebrenduit în ultimii ani reducând limbajul anti-imigraţie.

Şi-a focusat campania pe costul vieţii de zi cu zi a francezului de rând şi pe puterea sa de cumpărare, valorificând problema care, potrivit sondajelor, este cea mai importantă în mintea alegătorilor

Ea a fost ajutată indirect de jurnalistul Eric Zemmour, a cărui candidatură surpriză părea inițial pregătită să-și împartă același bazin electoral, dar în cele din urmă, s-a dovedit o mână întinsă de ajutor, pentru a părea mai moderată.

Afacere de familie

Viața lui Le Pen a fost marcată de moștenirea tatălui ei un rasist convins, un veteran al lungului război din Algeria care a dus în cele din urmă la independența fostei colonii franceze.

Francezii forțați să fugă din Algeria și descendenții lor - așa-numitele „pieds noirs” - rămân o bază crucială de sprijin pentru partidul din sud.

Când era tânără „nu era ușor pentru oameni să iasă cu Marine Le Pen” din cauza numelui ei de familie, a declarat ea pentru revista de celebrități Closer într-un interviu care își propunea să prezinte o imagine mai umană a politicianului.

„Îmi amintesc că un bărbat a ales să se despartă de mine, deoarece presiunea din partea cercului său social a fost foarte puternică”.

A divorțat de două ori, și a spus că acum este fericită că este singură.

După ce a terminat facultatea de drept, ea și-a început cariera apărând imigranții ilegali care se confruntau cu deportarea, dar mai târziu s-a întors în sânul familiei și la partidul tatălui ei.

Ea face toate eforturile posibile pentru a se detaşa de moştenirea ideologică a tatalui, Jean-Marie Le Pen, întemeietorul extremei drepte franceze, cu 40 de ani în urma. Expulzarea bătrânului Le Pen, care a numit cândva camerele de gazare ale Holocaustului un „detaliu al istoriei”, a ajutat și la temperarea imaginii sale toxice.

Program radical

Experții au avertizat că legile pe care Marine Le Pen spune că va adopta ar răsturna principiile istorice franceze.

„Acest text reprezintă nimic mai puțin decât o ieșire din cadrul constituțional în care a trăit Franța de la Revoluție”, a declarat expertul în drept constituțional, Dominique Rousseau, pentru revista Challenges.

Planurile lui Le Pen includ o așa-numită „preferință națională” pentru angajarea lucrătorilor francezi în detrimentul străinilor, excluderea persoanelor care nu sunt cetățeni de la unele beneficii sociale și renunțarea la anumite părți ale Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Asta ar însemna „abandonarea angajamentelor noastre (tratate) și declanșarea unui Frexit” - o plecare a Franței din Uniunea Europeană - a spus Serge Slama, profesor de drept la Universitatea din Grenoble.

Între timp, o reacție împotriva pretinsei admirații a lui Le Pen pentru liderul rus Vladimir Putin, pe care l-a cunoscut în 2017, nu s-a concretizat până acum, în ciuda războiului din Ucraina.

„Pentru votanții care protestează, afacerile internaționale, chiar dacă sunt printre grijile tuturor, nu vor fi primul punct de referință pentru votul lor”, a declarat Anne Muxel, director de cercetare la Centrul de Cercetare Politică din Paris, potrivit France 24.

A evitat până acum cu abilitate una din principalele sale vulnerabilități, asocierea cu Vladimir Putin.

Sociologii susțin că prezența la vot va fi redusă, alegătorii amendând astfel politicienii pentru criza energiei și a alimentelor.

Dacă luna trecută Marine Le Pen era în spatele lui Macron cu 10 procente, acum ea este văzută drept favorită să ajungă în turul II de scrutin alături de președintele în funcție, a informat BBC.

Iar dacă lidera dreptei naționaliste ajunge în turul doi, sondajele de opinie sugerează pentru prima dată că este posibilă o victorie a președintei partidului Adunarea Națională.

 

×
Subiecte în articol: Marine Le Pen Franta alegeri presedinte
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close