Antena 3 CNN Externe Mario Monti nu va candida, dar ar putea accepta postul de premier

Mario Monti nu va candida, dar ar putea accepta postul de premier

Mario Monti nu va candida, dar ar putea accepta postul de premier
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    23 Dec 2012   •   15:55

Premierul demisionar italian Mario Monti a declarat că nu va candida la alegerile parlamentare anticipate din februarie, dar este pregătit să conducă din nou guvernul în anumite condiţii, scrie Corriere della Sera, în ediţia electronică, potrivit Mediafax.

"Nu voi fi liderul niciunei mişcări politice. Dar sunt pregătit să ofer consultanţă, să fiu lider şi să asum responsabilităţi atribuite de Parlament", a declarat Monti.

Premierul a anunţat duminică dimineaţă un program "pentru schimbarea Italiei şi reformarea Europei", criticându-l cu ironie pe predecesorul său, Silvio Berlusconi. Monti a calificat acest program de reforme drept "agenda pentru un angajament comun, prima contribuţie spre o discuţie deschisă".

"Italia a învins criza financiară, fără asistenţă financiară europeană şi fără ajutorul FMI. Este esenţial ca sacrificiile dure făcute de italieni anul trecut să nu se piardă", a spus Monti, denunţând declaraţiile "aberante" ale fostului premier Silvio Berlusconi. "Îmi este foarte greu să urmăresc linia logică a gândirii lui Berlusconi", a spus Monti.

Mario Monti este oricum senator pe viaţă, dar ar fi putut renunţa la acest statut pentru a candida şi a avea legitimitate populară pentru a conduce un guvern politic.

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a dizolvat sâmbătă Parlamentul, deschizând calea alegerilor anticipate, care vor avea loc pe 24 şi 25 februarie 2013.

Guvernul italian în exerciţiu, condus de premierul demisionar Mario Monti, a semnat decretul prin care stabileşte organizarea scrutinului parlamentar anticipat pe 24 şi 25 februarie 2013.

Premierul tehnocrat Mario Monti a demisionat vineri seară
, după ce a pierdut sprijinul partidului lui Silvio Berlusconi - Poporul Libertăţii. Însă există din ce în ce mai multe apeluri pentru o revenire a lui Monti în fruntea unei coaliţii condusă de Mişcarea spre a Treia Republică, a patronului grupului Ferrari, Luca di Montezemolo.

Demisia lui Monti declanşează o nouă criză politică în Italia, o ţară afectată în continuare de recesiune, în contextul în care criza din zona euro încă nu s-a încheiat. Parlamentul italian a aprobat vineri seară, înaintea demisiei Guvernului, proiectul de buget - unul de austeritate - pe anul 2013.





×
Subiecte în articol: Mario Monti Silvio Berlusconi
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close