Antena 3 CNN Externe Mark Gitenstein, numit de Joe Biden în funcţia de ambasador SUA la Uniunea Europeană

Mark Gitenstein, numit de Joe Biden în funcţia de ambasador SUA la Uniunea Europeană

Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA la Bucureşti, a fost numit de preşedintele Joe Biden în funcţia de ambasador la Uniunea Europeană.

Mark Gitenstein, numit de Joe Biden în funcţia de ambasador SUA la Uniunea Europeană
de Georgiana Adam    |    28 Iul 2021   •   09:05

Mark Gitenstein a fost numit, marţi, de preşedintele SUA, Joe Biden, în funcţia de ambasador la UE, în timp ce administraţia sa încearcă să consolideze legăturile cu blocul comunitar european, relatează AFP.

Joe Biden a promis că va consolida relaţiile cu aliaţii SUA şi a fost întotdeauna un susţinător al Uniunii Europene, spre deosebire de predecesorul său, Donald Trump, care a salutat Brexitul.

Astfel, Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA în România, şi cu rădăcini româneşti, s-a ocupat, în timpul administraţiei Barack Obama, de implementarea proiectului de la Deveselu şi a luptat împotriva abuzului de putere şi în favoarea privatizării economiei în România, notează AFP.

Avocat de profesie, Mark Gitenstein a fost timp de 17 ani consilierul democrat al Comisiei Judiciare a Senatului, unde a devenit un apropiat al lui Joe Biden.

A lucrat în special Joe Biden într-un moment cheie ale carierei sale, respectiv respingerea de către Senat a lui Robert Bork, candidat ultraconservator la Curtea Supremă de Justiţie, notează radu-tudor.ro.

Mark Gitenstein urmează să fie confirmat de Senat, acolo unde democraţii deţin majoritatea, dar unde republicanul Ted Cruz a întârziat nominalizările din cauza obiecţiilor faţă de poziţia lui Joe Biden cu privire la gazoductul Nord Stream 2.

Ambasadorul se consideră un "româno-american" datorită originilor româneşti ale străbunicilor şi bunicilor săi, iar pentru unul dintre cele mai importante proiecte româno-americane, Alianta.org, Gitenstein chiar şi-a mărturisit ataşamentul faţă de Româna.

×
Subiecte în articol: mark gitenstein
Parteneri
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la pensii
x close