Antena 3 CNN Externe Premier olandez: "Adevărul incomod despre petrolul și gazul rusesc"

Premier olandez: "Adevărul incomod despre petrolul și gazul rusesc"

Premierul olandez Mark Rutte s-a pronunțat împotriva opririi livrărilor de petrol și gaz rusești și a spus că aplicarea unui astfel de scenariu este nesustenabilă pentru statele membre ale Uniunii Europene.

Premier olandez: "Adevărul incomod despre petrolul și gazul rusesc"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    09 Mar 2022   •   16:02

"Trebuie să discutăm despre vulnerabilitățile noastre în ceea ce privește de dependența pe care o avem de petrolul şi de gazul rusesc.

Nu aş pleda pentru tăierea imediată a livrărilor de petrol și gaz din Rusia.

Nu este posibil, pentru că avem nevoie de aceste livrări şi acesta este adevărul incomod", a declarat Rutte la Paris, într-o conferință de presă comună cu președintele francez Emmanuel Macron.

"Însă putem face mai mult pentru a continua agenda verde, pentru decarbonizarea economiilor noastre", a adăugat premierul olandez.

Președintele american Joe Biden a anunțat, marți, interzicerea importurilor rusești de petrol și gaze naturale în SUA.

SUA au interzis importurile de petrol din Rusia

"Interzicem toate importurile de petrol și gaz rusesc. Aceasta înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane, iar poporul american va da o lovitură puternică mașinii de război a președintelui Vladimir Putin", a estimat Biden.

Decizia administrației americane va avea efect doar în ceea ce privește țițeiul.

Circa 8% din petrolul importat în SUA provine din Rusia însă Statele Unite nu importă gaze naturale din Rusia.

Director Engie: "Europa riscă să rămână fără gaz în prag de iarnă"

Sancțiunile impuse până în prezent de Uniunea Europeană în urma invaziei din Ucraina nu afectează importurile de gaze din Rusia.

Postul France Inter o citează pe Catherine MacGregor, directoarea grupului energetic francez Engie - prezent în România - care reamintește că 40% din gazul utilizat în Europa vine din Rusia, iar pentru unele state dependența este de 90% sau chiar 100%.

"Această dependență este foarte greu de eliminat astăzi, fără pregătire sau măsuri alternative", a arătat ea, estimând că "mizele sunt mai mari pe termen mediu, pentru iarna viitoare".

"Prima consecință va fi asupra prețurilor la energie, care ar deveni extrem de ridicate: este un scenariu extrem, piețele ar putea să nu mai funcționeze. De aceea, este important să anticipăm măsurile și avansăm ideea de plafonare a prețurilor la gaze", a spus ea.

MacGregor a indicat că o altă consecință se va manifesta la iarnă.

"Iarna viitoare, Europa ar putea rămâne fără gaz. Va fi necesar să se ia măsuri, care sunt deja anticipate de autoritățile publice, precum limitarea gazelor pentru fabrici, sau scăderea temperatura de încălzire a locuinței cu un grad", a explicat directoarea companiei energetice.

×
Subiecte în articol: Mark Rutte gaz rusesc
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close