Antena 3 CNN Externe Mark Zuckerberg, citat la tribunal. A fost dat în judecată de un avocat căruia i-a fost suspendat contul Facebook după ce a scris despre COVID și China

Mark Zuckerberg, citat la tribunal. A fost dat în judecată de un avocat căruia i-a fost suspendat contul Facebook după ce a scris despre COVID și China

O judecătoare din Peru a admis plângerea depusă de un bărbat împotriva directorul Facebook, Mark Zuckerberg, după ce contul reclamantului a fost suspendat, relatează presa internațională.

Mark Zuckerberg, citat la tribunal. A fost dat în judecată de un avocat căruia i-a fost suspendat contul Facebook după ce a scris despre COVID și China
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    13 Ian 2022   •   13:13

Reclamantul se numește  Juan Mejia și este avocat.

Meija solicită de la miliardarul american despăgubiri de 300.000 de dolari pentru suspendarea contului său timp de 30 de zile, după ce a difuzat pe Facebook informații neconfirmate despre COVID-19.

Judecătoarea Lila Fuentes i-a citat pe reclamant şi pe Mark Zuckerberg pentru o audiere prin teleconferință, ce urmează să se desfășoare în data de 17 iunie 2022 prin intermediul platformei Google Meet.

Ce a scris avocatul peruan pe Facebook, înainte de suspendare

Mejia susține în plângerea lui că i-a fost încălcat dreptul la libertatea de exprimare şi că Facebook l-a privat timp de o lună de posibilitatea de a interacționa.

Într-un mesaj din 13 mai 2021, avocatul afirma că virusul care a provocat pandemia de COVID a fost creat într-un laborator din China pentru a afecta economiile lumii şi că această țară este responsabilă pentru moartea a milioane de oameni la nivel global.

EFE amintește că teoriile conspirației au fost întotdeauna respinse tranșant şi ferm de guvernul chinez însă nu există, încă, date concludente despre originea coronavirusului.

Din data de 27 mai 2021 Facebook a încetat să mai interzică mesajele ce atribuiau debutul pandemiei unei erori umane comise într-un laborator.

Rețeaua de socializare creată de Mark Zuckerberg a luat această decizie după ce un raport al serviciilor secrete din Statele Unite a informat despre spitalizarea mai multor cercetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan (China), în noiembrie 2019.

Mark Zuckerberg, contactat pe canale diplomatice

Cu toate acestea, noile încercări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a întreprinde mai multe investigații asupra originii coronavirus au fost până în prezent oprite de guvernul chinez, care se consideră o victimă a politizării acestui subiect.

În acest context, judecătoarea Fuentes a dispus citarea lui Mark Zuckerberg prin canale diplomatice şi i-a acordat un termen de zece zile pentru a prezenta în scris argumentele apărării sale.

Plângerea fusese inițial respinsă de judecătoare, în iulie 2021, din motive procedurale.

La momentul respectiv, avocatul Mejia nu depusese prezentat reclamația tradusă în limba engleză.

El a primit un nou termen pentru a redacta documentul, care a fost, până la urmă, admis în instanță pe 12 ianuarie 2022.

×
Subiecte în articol: Mark Zuckerberg Juan Meija COVID-19
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close