Antena 3 CNN Externe Gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene la marșul diversității de la Istanbul. Foto reporter AFP a fost arestat de polițiști

Gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene la marșul diversității de la Istanbul. Foto reporter AFP a fost arestat de polițiști

Marșul gay din Istanbul s-a lăsat cu violențe serioase și anul acesta! Polițiștii i-au întâmpinat pe manifestanți cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Marșul nu a primit autorizație nici anul acesta, însă comunitatea LGBT a încercat totuși să mărșăluiască prin centrul Istanbulului.

Gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene la marșul diversității de la Istanbul. Foto reporter AFP a fost arestat de polițiști
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    27 Iun 2021   •   09:51

Membrii comunității LGBT din Istanbul au început să se strângă pe o străduță laterală bulevardului principal Istiklal, unde au fost însă așteptați de polițiști.

Oamenii legii au început să îî disperseze pe participanții la marșul gay, iar când aceștia au opus rezistență, iadul s-a dezlănțuit.

Oamenii legii au scos armamentul din dotare și au început să tragă cu gloanțe de cauciuc. 

Fotograful AFP Bülent Kiliç a fost arestat de forțele de ordine sâmbătă, în timp ce relata despre dispersia Marșului LGBT din Istanbul interzisă de autorități, au raportat martori și activiști, relatează AFP. Polițiștii s-au așezat cu genunchii pe gâtul jurnalistului, care s-a împotrivit reținerii.

”Cerem eliberarea imediată”

“Condamnăm arestarea reporterului AFP Bülent Kiliç care a acoperit marșul de la Taksim (Cerem eliberarea imediată”, a scris pe Twitter Reporteri fără frontiere din Turcia. 

AFP din Istanbul a contactat autoritățile turce pentru a solicita eliberarea fotografului său.

Reuters TV a filmat poliţişti în ţinută antirevoltă împingând şi târând oameni, dintre care unii agitau steaguri-curcubeu, în timp ce se adunau la marş pe o stradă laterală. Aproximativ 20 de persoane, inclusiv fotojurnalistul, au fost reținute, potrivit presei turce.

Autorităţile turce au interzis în ultimii ani marşuri Gay Pride, la care mii de persoane participau în urmă cu câţiva ani la Istanbul. Poate și din această cauză procesul aderării Turciei la Uniunea Europeană  este blocat de mai mulţi ani.

Bruxelles-ul spune că sunt tensiuni cu privire la respectarea drepturilor omului.

 

×
Subiecte în articol: mars LGBT gloante
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close