Măsurarea nivelului radiaţiilor la centrala Fukushima ar fi fost trucat. Ministerul Muncii a început o anchetă

de M.Z.    |    24 Iul 2012   •   18:31
Măsurarea nivelului radiaţiilor la centrala Fukushima ar fi fost trucat. Ministerul Muncii a început o anchetă Foto: Intact Images/EPA

Ministrul japonez al Muncii a anunţat, marţi, că va începe o anchetă privind expunerea angajaţilor centralei Fukushima la radiaţii, după publicarea unor articole acuzatoare la adresa unui subcontractor care ar fi cerut angajaţilor să mintă pe această temă.

"Dacă acest lucru este adevărat, ansamblul de control al expunerii muncitorilor la radiaţii va fi din nou analizat", a precizat Yoko Komiyama, potrivit AFP.

Potrivit presei nipone, un oficial al companiei de construcţii, Build-Up a cerut în decembrie unor muncitori să acopere plumbul din dozimetrele menite să evalueze cantitatea radiaţiilor la care au fost expuşi în timpul intervenţiei în zonele cele mai radioactive ale centralei nucleare.

Această cerere vizează aparent nedeclararea expunerii lor astfel încât societatea să poată lucra în continuare în uzină, potrivit presei.

"Dacă acest lucru se dovedeşte real, atunci este regretabil. Acţionăm într-o manieră fermă dacă va fi descoperită vreo încălcare a legii" în cadrul unei anchete, a adăugat Komiyama.

Muncitorii din cadrul Build-Up au fost angajaţi în decembrie pe o perioadă de patru luni, pentru a participa la izolarea conductelor dintr-o instalaţie de tratare a apelor radioactive. Mai mulţi dintre ei au refuzat să ascundă nivelul plumbului şi au părăsit compania, a precizat presa.

Muncitorii şi tehnicienii care intervin în zona nucleară afectată de accident sunt echipaţi cu dozimetre. Nivelul anual al radiaţiilor pe care un muncitor le poate suporta în mod legal în zonă a fost ridicat la 250 de milisieverţi în perioada maximă a crizei de la Fukushima, după care a fost scăzut în mod progresiv la 50 de milisieverţi, după declararea stadiului de oprire a sistemului de răcire a reactoarelor.
   
Riscul de a dezvolta un cancer creşte începând de la doza anuală de 100 de milisieverţi, adică de o sută de ori limita pe o perioadă normală pentru marele pulic.

Nici un muncitor nu a murit din cauza expunerii la radiaţii, la 16 luni după catastrofa centralei de la Fukushima Daichi (la 220 de kilometri de nord-est de Tokyo), cel mai grav accident din acest domeniu după cel de la Cernobîl (Ukraina) în 1996.x close