Antena 3 CNN Externe Cât primesc cetățenii din statele europene pentru a depăși criza. Ajutoare de miliarde de euro

Cât primesc cetățenii din statele europene pentru a depăși criza. Ajutoare de miliarde de euro

Tichete pentru transportul public, majorarea veniturilor pensionarilor, bonusuri de sute de euro sau CEC-uri pentru oamenii cu venituri reduse, ca să-şi poată plăti facturile la curent şi gaze. Sunt doar câteva dintre măsurile luate de statele europene pentru a-şi ajuta populaţia. În România însă, lucrurile nu stau deloc așa.

Cât primesc cetățenii din statele europene pentru a depăși criza. Ajutoare de miliarde de euro
Sursa foto: pexels
de Alex Vlădescu    |    06 Sep 2022   •   11:28

La noi în țară, pachetul de ajutorare a populației împotriva scumpirilor nu şi-a făcut apariția. Guvernanții chiar se feresc să vorbească despre el. Totul, în timp ce alte state europene pompează sute de miliarde de euro în economie ca să-şi ajute cetățenii. 

De exemplu, Germania tocmai ce a anunțat un pachet de ajutorare în valoare de 65 de miliarde de euro. În acești bani vor intra un nou tichet, mai ieftin, de transport public, o sumă unică de 300, respectiv 200 de euro pentru pensionari și studenți pentru plata facturii la energie, o majorare a alocațiilor pentru persoanele vârstnice sau în incapacitate de muncă, o creștere cu 18 euro a alocației pentru copii, scăderea TVA a gazelor naturale de la 19% la 7%, dar și taxele și accizele pe benzină și motorină reduse cu 30 de euro cenți. 

Italia este un alt stat european care ia măsuri în valoare de 17 miliarde de euro. Autoritățile de acolo vor acorda un bonus italienilor cu venituri mici, în valoare de 200 de euro. 

Danemarca pregătește ajutoare în valoare de 417 milioane de euro pentru reducerea taxelor la prețul energiei electrice. Mai mult decât atât, 400 de mii de gospodării sărace vor primi un CEC de căldură. 

Bulgaria pregătește un pachet de ajutorare de un miliard de euro. Cei de aici au în vigoare, până la finalul acestui an, o reducere de 0,13 euro pe litru de benzină, motorină și gaz lichefiat până la sfârșitul anului. Mai mult decât atât, țara noastră vecină a redus la 0 accizele la gazele naturale și electricitate. 

Franța cheltuie circa 22 de miliarde de euro pentru a proteja cetățenii de scumpirea energiei. Aici prețurile gazelor naturale sunt înghețate încă din luna februarie. Mai mult decât atât, creșterea prețurilor electricității a fost plafonată la 4% din luna februarie iar taxele și accizele pe benzină și motorină au fost reduse cu 30 de eurocenți.  

Guvernul din Norvegia plătește 90% din factura la electricitate când prețurile en gros depășesc un anumit nivel.  

Iar Marea Britanie a hotărât ca toate gospodăriile să primească facturi la energie subvenționate cu 400 de lire sterline în această iarnă. 

În Polonia, fiecare familie poate cere subvenții de 640 de euro pentru achiziționarea de cărbune pentru încălzirea locuinței. Mai mult decât atât, TVA a fost redus la gaze la 5% iar la carburanți la 8%. 

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close