Antena 3 CNN Externe Măsuri dure de austeritate în SUA. Obama: Nu sunt un dictator. Sunt un preşedinte

Măsuri dure de austeritate în SUA. Obama: Nu sunt un dictator. Sunt un preşedinte

Măsuri dure de austeritate în SUA. Obama: Nu sunt un dictator. Sunt un preşedinte
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
02 Mar 2013   •   12:04

Preşedintele american Barack Obama a declanşat cu regret, vineri, tăierile bugetare a căror responsabilitate le-a imputat-o adversarilor săi republicani, după ce a avertizat că acestea vor determina un regres al principalei economii mondiale, relatează AFP.
   
Deşi a calificat drept "stupide" aceste tăieri de 85 de miliarde de dolari în exerciţiul bugetar care va expira la 30 septembrie, Obama a semnat un decret de aplicare a acestora, în timp ce biroul de buget al Casei Albe a ordonat diferitelor agenţii guvernamentale să ia dispoziţiile necesare în faţa acestor măsuri de austeritate.
   
"Nu sunt un dictator. Sunt un preşedinte", a declarat anterior Obama la Casa Albă, la câteva minute după ce s-a întâlnit cu liderii celor două Camere ale Congresului pentru prima lor reuniune de la începutul acestei noi crize politico-bugetare.
   
"În absenţa unei decizii din partea preşedintelui (republican) al Camerei Reprezentanţilor John Boehner şi a altora pentru a pune interesele familiilor clasei medii în faţa imperativelor politice, aceste tăieri vor intra în vigoare", a adăugat el.
   
Preşedintele democrat a tras alarma în ultimele zile în privinţa consecinţelor concrete ale acestor tăieri, care reprezintă 8 la sută din bugetul apărării şi 5 la sută în cazul altor posturi, în special concedii fără plată pentru sute de mii de funcţionari sau alţi angajaţi.
   
Noul şef al Pentagonului, Chuck Hagel, a subliniat vineri că această situaţie "ameninţă capacitatea (Statelor Unite) de a îndeplini eficient ansamblul misiunilor" lor.

Obama a apreciat că aceste tăieri "inutile" vor "slăbi economia, vor costa locuri de muncă şi vor arăta clar că cele două partide trebuie să poată găsi un compromis".
   
Fondul Monetar Internaţional a estimat la 0,5 puncte procentuale efectul negativ al acestor măsuri dintr-o creştere deja în convalescenţă. La rândul său, agenţia de rating Standard and Poor's a asigurat vineri că aceste tăieri nu vor avea decât un efect "limitat" asupra economiei, "cu condiţia, bineînţeles, ca ele să nu se întindă în timp".

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close