Antena 3 CNN Externe Un medic de la o clinică de fertilitate din Olanda este tatăl biologic a cel puțin 21 de copii ai căror mame au apelat la tratamentele sale

Un medic de la o clinică de fertilitate din Olanda este tatăl biologic a cel puțin 21 de copii ai căror mame au apelat la tratamentele sale

Un medic ginecolog din Țările de Jos a conceput 21 de copii și, potențial, alți zeci, folosindu-și propriul spermă, după ce viitorii părinți au apelat la el pentru un tratament de fertilitate.

Un medic de la o clinică de fertilitate din Olanda este tatăl biologic a cel puțin 21 de copii ai căror mame au apelat la tratamentele sale
Sursa foto: Pexels/MART PRODUCTION,
de Alexandra Ionescu    |    02 Feb 2022   •   18:56

Jos Beek a lucrat la spitalul Elisabeth din Leiderdorp, acum parte a spitalului Alrijne, între 1973 și 1998. A murit în 2019.

Cuplurile tratate de Beek se așteptau să fie beneficiarii unor mostre de la donatori anonimi de spermă. Spitalul Alrijne a spus că nu credea că Beek a spus nimănui adevărul.

Scandalul a apărut după ce o organizație care urmărește părinții biologici pentru cei născuți folosind donații anonime a găsit o potrivire între ADN-ul lui Beek și 21 de copii ale căror mame au primit tratament la clinica sa între 1973 și 1986.

Grupul, Fiom, a contactat spitalul Alrijne în iunie anul trecut. Spitalul a însărcinat apoi un comitet independent să investigheze la începutul lunii ianuarie.

Peter Jue, membru al consiliului de administrație al spitalului Alrijne, a spus că nu poate ignora posibilitatea ca Beek să fi fost tatăl biologic a și mai multor copii.

Jue a spus: „Suntem foarte șocați de acest lucru care are un impact semnificativ asupra părinților și copiilor implicați.

Am intrat imediat într-o conversație cu copiii și părinții care au vrut să ne asculte. Dorim să facem cât mai mult posibil pentru a obținetoate informațiile. Felul în care acest doctor a acționat la momentul respectiv este inacceptabil.”

Evidențele spitalicești din perioada nu mai există, așa că s-a făcut un apel general la oamenii care au apelat la serviciile clinicii în perioada respectivă.

Beek este al treilea doctor de fertilitate din Țările de Jos care s-a dovedit că și-a folosit propriul sperma în timpul tratamentului de fertilitate, potrivit The Guardian.

În octombrie 2020, testele ADN au arătat că ginecologul Jan Wildschut, care a murit în 2009, era tatăl biologic a 17 copii. Anul precedent s-a descoperit că medicul Jan Karbaat și-a folosit propriul sperma la conceperea a 49 de copii.

Jue a spus că protocoalele din anii 1970 și 80, când tratamentul de fertilitate era la început, nu au nicio legătură cu cele de astăzi.

Într-o declarație, spitalul a spus: „Se pare că acest medic și-a donat propriul sperma și a folosit-o pentru a insemina mamele care așteptau un donator anonim. 

„În anii în care acest medic a lucrat, aproape că nu existau reglementări privind programele de fertilitate. Domeniul era încă în curs de dezvoltare.

„Am dori să subliniem că situația este acum complet diferită. Folosim protocoale naționale și lucrăm într-o manieră consecventă și atentă. Metoda noastră de lucru este verificată în mod regulat prin audituri.”

Conform unei legi care a intrat în vigoare în 2004, oamenii din Țările de Jos au dreptul de a cunoaște identitatea părinților lor biologici odată ce împlinesc vârsta de 16 ani.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close