Antena 3 CNN Externe Mentorul lui Anders Breivik, despre extremistul norvegian: Nu este "un lup singuratic"

Mentorul lui Anders Breivik, despre extremistul norvegian: Nu este "un lup singuratic"

Mentorul lui Anders Breivik, despre extremistul norvegian: Nu este "un lup singuratic"
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
26 Aug 2011   •   09:03

Anders Behring Breivik, autorul atacurilor din 22 iulie din Norvegia, soldate cu 77 de morţi, "nu este un lup singuratic", a afirmat britanicul Paul Ray, informează AFP. Paul Ray este considerat mentorul extremistului norvegian şi a fost audiat ca martor de poliţia din Oslo.
   
În cursul audierii, poliţia s-a arătat interesată de celulele de extremă-dreapta britanice la care a făcut referire Behring Brevik, a afirmat Paul Ray, blogger şi fost militant al mişcării de extremă-dreapta English Defence League (EDL).
   
"Nu cred că Breivik este un lup singuratic (...) Face parte dintr-o mişcare mai largă, care are propria sa ordine de zi", a apreciat el, într-un interviu acordat joi agenţiei de presă norvegiene NTB.
   
"Poliţiştii au fost foarte interesaţi de celulele britanice (...) M-au întrebat dacă eu reprezint o celulă", a adăugat Ray.
   
În manifestul pe care l-a publicat cu puţin timp înainte de masacru, Breivik s-a referit la existenţa unor celule secrete, care ar fi subordonate unui nou ordin al cavalerilor templieri. Autorul unui blog care poartă numele lui Richard Inimă-de-Leu, Paul Ray este liderul unei mişcări a cavalerilor templieri, la înfiinţarea căreia a asistat şi Breivik.
   
Ray a mai spus că poliţia norvegiană s-a arătat interesată şi de informaţiile pe care le deţine despre mişcarea de extremă-dreapta şi împotriva jihadului din Europa. El a precizat că "a colaborat deplin şi a răspuns la toate întrebările" poliţiştilor, insistând că nu se consideră mentor al lui Breivik.
   
Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, a recunoscut că este autorul atentatului cu bombă de la Oslo şi al atacului armat din insula Utoeya şi afirmă că a acţionat singur.

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close