Antena 3 CNN Externe Mesajul americanilor cu ocazia a 135 de ani de relaţii diplomatice România-SUA

Mesajul americanilor cu ocazia a 135 de ani de relaţii diplomatice România-SUA

Mesajul americanilor cu ocazia a 135 de ani de relaţii diplomatice România-SUA
de S.T.    |    29 Iun 2015   •   17:50

Discursul lui Dean Thompson, insarcinatul cu afaceri al SUA, la vernisajul expozitiei "135 de ani de relatii diplomatice Romania-SUA", conform unui comunicat remis Antena3.ro.

"Stimate d-le ministru de externe, stimate d-le ministru al culturii,

Sunt onorat să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră într-un moment deosebit de important, aniversarea a o sută treizeci și cinci de ani de relații diplomatice între Statele Unite ale Americii și România. Doresc să mulțumesc Ministerului Afacerilor Externe pentru organizarea acestui eveniment festiv, Bibliotecii Naționale a României pentru găzduire și resursele prețioase puse la dispoziție, dar și celorlalți parteneri, Comisia Fulbright Româno-Americană, National Geographic România și Esquire România.

Prin varietatea exponatelor sale și a mediilor diferite de comunicare, expoziția ne oferă un prilej extraordinar de a parcurge împreună cele mai importante evenimente care au marcat cei o sută treizeci și cinci de ani de relații politice, economice, militare, academice și culturale dintre țările noastre. Va fi interesant de observat cum au fost percepute și cum se văd aceste legături de la Washington și de la București.

Astăzi, 135 de ani mai târziu, prietenia noastră este doar mai profundă şi mai puternică. Naţiunile noastre continuă să colaboreze strâns pentru a înfrunta cele mai dificile provocări mondiale. De exemplu, cooperăm în cadrul unor programe şi pe subiecte legate de statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi lupta împotriva terorismului. În plus, am avut numeroase schimburi academice în şi din ţările noastre, într-o mulţime de domenii precum guvernarea corporativă, administraţia publică şi traficul de persoane. Mai mult, naţiunile noastre sunt pline de diversitate şi ne străduim să avem politici incluzive şi suntem mândri de acest lucru, recunoscând faptul că diversitatea este unul dintre cele mai atuuri ale ale noastre.

Rămânem uniţi şi ne exprimăm angajamentul faţă de egalitate, securitate şi libertate, libertatea întregii lumi. Aş putea oferi o listă nesfârşită de modalităţi în care colaborăm pentru a crea o lume mai bună pentru noi şi viitorul nostru, însă nu voi face acest lucru şi apreciez lista prezentată de domnul ministru. Voi încheia spunând că această seară este o celebrare a incredibilei, puternicei şi îndelungatei prietenii dintre poporul american şi poporul român. Prieteni atunci, prieteni acum, prieteni pentru totdeauna".

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close