Antena 3 CNN Externe Meteorologii avertizează: Temperaturile în zona Golfului Persic vor depăşi limita suportabilă până la sfârşitul secolului

Meteorologii avertizează: Temperaturile în zona Golfului Persic vor depăşi limita suportabilă până la sfârşitul secolului

Meteorologii avertizează: Temperaturile în zona Golfului Persic vor depăşi limita suportabilă până la sfârşitul secolului
Sursa foto: Foto: meic.org
27 Oct 2015   •   10:06

Temperatura în zona Golfului poate depăși limita suportabilă până la sfârșitul secolului dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, potrivit unui studiu publicat luni în revista 'Nature', informează agenția France Presse.

Organismul uman se poate adapta la temperaturi extreme datorită transpirației, cu condiția ca temperatura de condensare, care măsoară raportul dintre temperatură și umiditate, să rămână sub un prag de 35 grade Celsius, scriu autorii studiului.

"Acest prag definește limita de supraviețuire pentru oameni aflați într-o formă bună, într-un mediu extern bine ventilat iar acesta este mai coborât pentru cei mai mulți oameni", scriu cercetătorii Jeremy Pal, profesor la Universitatea Loyola Marymount din Los Angeles și Elfatih Eltahir, de la Massachusetts Institute of Technology din Cambridge (SUA).

"Dincolo de acest prag, corpul nu se poate răcori, iar supraviețuirea indivizilor în exterior, inclusiv a celor tineri și cu o bună stare de sănătate, este serios amenințată", spun ei.

Bazându-se pe simulari climatice regionale, cercetătorii cred că "vârfurile de temperatură umedă din regiunea Golfului sunt susceptibile să treacă și dincolo de acest prag critic", în cazul în care emisiile de gaze cu efect de seră rămân pe traiectoria lor actuală.

Aceste depășiri punctuale intervin în mari orașe cum sunt Abu Dhabi, Doha, Dubad, Dhahran și Bandar Abbas, au spus ei.

În câțiva ani, acestea ar putea avea un impact semnificativ asupra ritualurilor de la Mecca, în care milioane de pelerini musulmani se roagă în aer liber.

Aceste ritualuri "vor deveni probabil periculoase", în special pentru sănătatea pelerinilor mai vârstnici, având în vedere că pelerinajul are loc în timpul verii, spun cercetătorii.

Dacă încălzirea nu se va reduce în mod semnificativ, habitatul locuitorilor din zonă "ar putea fi afectat în mod grav în viitor", avertizează specialiștii citați de AFP.

 

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close