Antena 3 CNN Externe Mii de salariaţi ai Opel au protestat în Germania

Mii de salariaţi ai Opel au protestat în Germania

Mii de salariaţi ai Opel au protestat în Germania
Sursa foto: opel logo
27 Feb 2009   •   19:39

Oamenii sunt îngrijoraţi că şi-ar putea pierde locurile de muncă din cauza problemelor pe care le are producătorul american de automobile General Motors, proprietarul Opel. Oficialii de la Berlin dau, însă, asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.
Oamenii cer ca firma-mamă General Motors să renunţe la planurile privind închiderile de uzine în Europa. Ei spun că fabricile de pe Bătrânul Continent nu au probleme şi situaţia din Statele Unite nu ar trebui să afecteze producţia europeană.
"În acest moment, nimeni nu ştie ce se va întâmpla. De fapt, ne temem de viitor. Cred că e bine că se întâmplă ceva şi că arătăm, în acest fel, că suntem gata să luptăm pentru locurile de muncă. Nu suntem singuri în acest demers, avem aliaţi în toată Europa. Arătăm că nu suntem dispuşi să plecăm în tăcere, asta e cel mai important pentru noi", a declarat unul dintre angajaţii Opel.
Cancelarul Germaniei a ţinut să îi liniştească pe manifestanţi. Angela Merkel a amintit că guvernul de la Berlin şi reprezentanţii General Motors se vor întâlni pentru a discuta despre un plan care să salveze Opel.
?Înţelegem îngrijorarea muncitorilor de la Opel. Cu atât mai mult, este extrem de important să avem un plan sustenabil şi de viitor, care ne dă oportunitatea să luăm o decizie. Şi, din acest punct de vedere, cred că putem spune că timpul ne presează?, a spus Angela Merkel, Cancelarul Germaniei.
Gigantul auto american General Motors, a raportat pierderi de 30,9 miliarde dolari în 2008. Oficialii companiei au anunţat pe 17 februarie că au nevoie de două miliarde dolari pentru acoperirea cheltuielilor din martie. Vânzările din ultima perioadă a anului trecut au scăzut cu 52%, la 30,8 miliarde dolari. Compania a anunţat acum câteva luni că va disponibiliza peste 47.000 de angajaţi în 2009.
Şi în Italia au avut loc proteste asemănătoare, unde 20.000 de persoane au participat la o manifestaţie de susţinere a muncitorilor de la fabrica de automobile Fiat. Oamenii sunt de o lună de zile în şomaj tehnic şi se tem că şi-ar putea pierde locurile de muncă din cauza crizei economice.
Fiat se confruntă cu o scadere a vânzarilor şi a recurs la şomajul tehnic, pentru a putea reduce salariilor angajaţilor. Guvernul condus de Silvio Berlusconi a anunţat la începutul lui februarie că va încerca să ajute acest sector prin adoptarea de masuri pentru susţinerea fabricanţilor de automobile.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Germania
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close