Antena 3 CNN Externe Miniştrii de externe ai Rusiei, Ucrainei, Franţei şi Germaniei au discutat despre "armistiţiul fragil" din Ucraina

Miniştrii de externe ai Rusiei, Ucrainei, Franţei şi Germaniei au discutat despre "armistiţiul fragil" din Ucraina

Miniştrii de externe ai Rusiei, Ucrainei, Franţei şi Germaniei au discutat despre "armistiţiul fragil" din Ucraina
13 Sep 2015   •   00:28

Miniștrii de externe ai Rusiei, Ucrainei, Franței și Germaniei s-au întâlnit sâmbătă la Berlin pentru a discuta despre progresul înregistrat în încetarea focului în estul Ucrainei descrisă ca fiind "încă foarte fragilă", relatează agenția Agerpres.

Discuțiile la nivel ministerial intervin înaintea unui summit al liderilor celor patru națiuni pe 2 octombrie la Paris.

Acordul de încetare a focului de la Minsk, semnat în februarie în capitala belarusă, ar trebui să fie implementat total până la sfârșitul anului, amintește DPA.

În timp ce acordul a contribuit la reducerea unora dintre cele mai sângeroase lupte, observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au acuzat atât rebelii proruși cât și trupele guvernamentale de încălcări frecvente.

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a declarat că acordul în linii mari a fost respectat de la începutul lunii septembrie, dar a avertizat că "nu există motive de complezență".

"Încă este foarte fragil", a spus el, înaintea întâlnirii sale cu ministrul rus Serghei Lavrov, ucrainean Pavlo Klimkin și francez Laurent Fabius.

Acordul cere încetarea completă a ostilităților, retragerea armelor de mare calibru la 50 km de așa-numita linie de contact ce desparte forțele ucrainene și rebele, abordând și probleme spinoase precum controlul complet al Ucrainei asupra frontierei de est cu Rusia.

Kievul a promis de asemenea să transfere puterea de la guvernul central la administrația locală în estul Ucrainei. Cu toate acestea, președintele Petro Poroșenko a declarat că guvernul nu va recunoaște alegerile locale din regiunile separatiste proruse Donețk și Lugansk, care sunt programate pentru lunile octombrie și noiembrie, mai amintește DPA.

Relațiile dintre Uniunea Europeană și Moscova sunt la cel mai redus nivel de la sfârșitul Războiului Rece, pe fondul conflictului din estul Ucrainei și în timp ce Rusia a fost criticată pentru anexarea Crimeii și acuzată că îi ajută pe separatiști trimițând trupe și arme.

Rusia neagă acuzațiile că a trimis soldați să lupte alături de rebeli, dar Moscova susține cauza separatistă și a declarat că se folosește de influența sa asupra rebelilor pentru a ajunge la pace în regiune.

Conflictul, care a început în aprilie 2014, a ucis aproape 8.000 de civili, potrivit statisticilor publicate la începutul acestei luni de Oficiul ONU pentru drepturile omului.

×
Subiecte în articol: intalnire armistitiu
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close