Expresia folosită de SUA- ?războiul contra terorismului? ar putea avea repecusiuni, crede ministrul britanic de Externe. David Miliband admite că fraza a avut unele efecte deoarece a sintetizat urgenţa situaţiei imediat după atacurile de la 11 septembrie. Totuşi el consideră că această expresie, una din favoritele preşedintelui american George W. Bush , a fost în cele din urmă ?înşelătoare şi prost înţeleasă?.
?Ideea unui război contra terorismului a creat impresia unui inamic unit, transnaţional, personalizat în figura lui Osama bin Laden şi Al Qaeda. Realitatea este că motivaţiile şi identităţile grupurilor teroriste sunt disparate?, scrie Miliband în The Guardian .
?Cu cât contopim grupurile teroriste şi tragem liniile de luptă simplu precum un conflict binar între moderaţi şi extremişti sau bine şi rău, cu atât cădem în jocul celor care caută să unească grupuri ce au puţine în comun?, crede el.
Bush a folosit prima dată expresia războiul contra terorismului după atacurile de la 11 septembrie şi este încă folosită la scară largă în SUA. Totuşi, mulţi oficialii britanici au calificat conceptul ca fiind prea vag şi simplist.
În 2006, ministerul de Externe de la Londra a cerut politicienilor şi diplomaţilor să evite a folosi fraza în cauză. Un an mai târziu ministrul britanic Hilary Benn le spunea americanilor că Marea Britanie nu foloseşte expresia ?pentru că nu putem câştiga doar prin metode militare?. Un raport ulterior al parlamentarilor britanici sublinia că expresia provoacă resentimente în Orientul Mijlociu.
În editorialul său, Miliband consideră că răspunsul corect la terorism este promovarea domniei legii, adăugând că salută decizia preşedintelui ales al SUA de a închide Guantanamo.
?Istoricii vor judeca dacă a făcut mai mult rău decât bine?, scrie el, pentru a completa că întreaga strategoe a fost periculos de contraproductivă, deoarece a ajutat grurpuri disparate să găsească o cauză comună contra Occidentului.
Antena3.ro