Antena 3 CNN Externe Nava spaţială DART, lansată de NASA, a lovit cu succes un asteroid pentru a-i devia traiectoria

Nava spaţială DART, lansată de NASA, a lovit cu succes un asteroid pentru a-i devia traiectoria

Misiunea NASA de deviere a traiectoriei unui asteroid s-a încheiat cu succes. Nava DART s-a ciocnit cu asteroidul Dimorphos aflat la aproape 10 milioane de kilometri de Pământ.

Nava spaţială DART, lansată de NASA, a lovit cu succes un asteroid pentru a-i devia traiectoria
Sursa foto: Facebook | NASA - National Aeronautics and Space Administration
de Ioana Mircea    |    27 Sep 2022   •   13:57

Navă spaţială a fost programată să lovească un asteroid îndepărtat cu o viteză de 25.500 de kilometri pe oră.

Misiunea desfăşurată de NASA a reprezentat un real succes. Operaţiunea a reprezentat primul test de apărare planetară.

Scopul experimentului a fost acela de a vedea dacă poate fi deviat un asteroid de mari dimensiuni care se îndreaptă ameninţător spre Pământ.

Semnalul radio cu nava s-a întrerupt în momentul impactului, însă abia peste câteva săptămâni se va cunoaşte cât de mult a fost deviată traiectoria rocii spaţiale.

Nava spațială DART a fost construită la Universitatea Johns Hopkins, iar în comparație cu asteroidul Dimorphos este minusculă. "Vorbim despre ceva de mărimea unui cărucior de golf care se lovește de ceva de mărimea unui stadion", a spus Nancy Chabot, responsabilă de coordonarea DART la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins.

Dar NASA crede că este tot ce va fi necesar, pentru că, în timp și la distanță, micile schimbări de traiectorie se vor multiplica suficient pentru a se asigura că uriașa rocă spațială ar trece, dacă Pământul s-ar afla în calea sa, fără probleme.

Dimorphos, care măsoară aproximativ 160 de metri, face parte dintr-un sistem de doi asteroizi, de unde și numele DART, care înseamnă Double Asteroid Redirection Test (Test de redirecționare a unui asteroid dublu). Al doilea asteroid este numit Didymos și are aproximativ 780 de metri.

×
Subiecte în articol: NASA DART asteroid
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close