Antena 3 CNN Externe MITING de amploare la Moscova: Protestatarii cer demisia lui Putin

MITING de amploare la Moscova: Protestatarii cer demisia lui Putin

MITING de amploare la Moscova: Protestatarii cer demisia lui Putin
12 Iun 2012   •   16:17

În ciuda unei ploi torenţiale, aproape 100.000 de oameni s-au adunat în centrul Moscovei, într-un miting organizat de opoziţie, împotriva preşedintelui Vladimir Putin.
Liderul activist al Stângii, Sergei Udaltsov, a estimat că la acest marş se vor strânge peste 100.000 de protestatari, în timp ce surse ale forţelor de ordine, care au mobilizat peste 12.000 de agenţi, au declarat că numărul manifestanţilor este de doar 18.000.

Autorităţile oraşului au autorizat participarea a 50.000 de persoane la acest marş de protest, în ziua în care ruşii sărbătoresc Ziua Rusiei, marcând evenimentul din 1990, când Rusia a renunţat la organizarea şi legea sovietică.

Siteurile independente ruse de ştiri au fost blocate printr-un atac cel puţin suspect al grupărilor pro-guvernamentale, pentru a limita informaţiile din jurul evenimentului. Cu toate acestea, protestarii strânşi de comunişti, democrat liberali şi naţionaliştii radicali, sunt în număr foarte mare şi scandează lozinci anti Putin. Ei mai cer eliberarea prizonierilor politici, o reformă legislativă şi politică imediată, accesul opoziţiei la canalele publice de mass-media şi cel mai important, demisia lui Putin.

"Rusia devine un stat din ce în ce mai autoritar, asemenea Uniunii Sovietice de odinioară. Sper într-o schimbare paşnică, o eventuală revoluţie ar fi un dezastru total pentru ţara noastră" a declarat un membru al Opoziţiei pentru RIA Novosti.

Statele Unite ale Americii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de hărţuirea liderilor opozanţi din Rusia. Aceştia au fost aduşi pentru interogatorii prelungite, chiar în noaptea precedentă protestului, într-o încercare evidentă de intimidare.

Mitingul de azi este primul în Moscova, după protestele din Piaţa Bolotnaya din 6 mai, care s-au încheiat cu confruntări violente între manifestanţi şi forţele de ordine. 650 de persoane au fost arestate atunci, conform agenţiilor de protejare a drepturilor umane.
După aceste evenimente, Duma de stat a legiferat mărirea amenzilor pentru perturbarea ordinii publice de la 1000 de ruble până la 300.000 de ruble (9000 $).

×
Subiecte în articol: Moscova Vladimir Putin
Parteneri
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători
x close