"Moarte Americii. Moarte Israelului”. Iranienii au incendiat steaguri americane şi israeliene pentru a marca 33 de ani de la luarea de ostatici

de D.D.    |    02 Noi 2012   •   12:59
 "Moarte Americii. Moarte Israelului”. Iranienii au incendiat steaguri americane şi israeliene pentru a marca 33 de ani de la luarea de ostatici Foto: AP/Agerpres

"Moarte Americii". Asta au scandat vineri mii de iranieni pentru a marca 33 de ani de când studenţi islamişti pătrundeau în sediul Ambasadei Statelor Unite din Teheran şi luau diplomaţi ostatici, relatează AFP.

Manifestaţia este organizată anual de către autorităţile iraniene în faţa a ceea ce acestea denunţă drept "cuibul spionilor". Participanţii au agitat pancarte care proclamau "Moarte Israelului" sau "Moarte Marii Britanii" şi au incendiat steaguri americane şi israeliene.

Mitingul are loc pe fundalul ultimelor zile ale campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale americane, în cursul căreia o eventuală ameninţare reprezentată de programul nuclear iranian a ocupat un loc important între problemele de politică externă.

La data de 4 noiembrie 1979, după câteva luni de la Revoluţia islamică în urma căreia a fost înlăturat de la putere shahul Mohammed Reza Pahlavi, susţinut de către americani, studenţi islamişti au pătruns în interiorul Ambasadei Statelor Unite din Teheran şi au luat ostatici 52 de diplomaţi care au fost eliberaţi abia după 444 de zile.

Această criză a determinat întreruperea relaţiilor diplomatice dintre Statele Unite şi Iran. Sediul fostei ambasade, acoperit de fresce antiamericane, a fost transformat în Centru de formare a Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului islamic iranian.

Anul acesta, Iranul marchează acest eveniment în avans, conform calendarului persic, întrucât data la care s-a produs luarea de ostatici coincide cu o sărbătoare şiită

x close