Antena 3 CNN Externe Musulmanii au vrut să-l asasineze pe liderul EDL. Teroriştii au ratat ţinta din cauza "neglijenţei" de care au dat dovadă

Musulmanii au vrut să-l asasineze pe liderul EDL. Teroriştii au ratat ţinta din cauza "neglijenţei" de care au dat dovadă

Musulmanii au vrut să-l asasineze pe liderul EDL. Teroriştii au ratat ţinta din cauza "neglijenţei" de care au dat dovadă
Sursa foto: Liderul EDL, Tommy Robinson
07 Iun 2013   •   14:08

O celulă teroristă islamistă plănuia să atace o demonstraţie a naţionaliştilor britanici cu o combinaţie de arme, printre care bombe artizanale cu ace şi cuie, cuţite şi arme de foc, se arată într-o sentinţă comunicată de un tribunal din Marea Britanie.
Atentatul terorist a fost dejucat de forţele de ordine, care au precizat că atacatorii au dat dovadă de "incompetenţă" şi au fost "neglijenţi".

Grupul din Birmingham intenţiona să atace un marş al Ligii de Apărare Engleză (EDL) în iunie, anul trecut.

"Ei plănuiau, şi acum au recunoscut că intenţionau să ducă la capăt un atac terorist folosind o varietate de dispozitive ofensive: cel puţin un dispozitiv exploziv improvizat, două arme de foc, cuţite şi săbii", a dezvăluit procurorul de caz, Bobbie Cheema.

Conform sursei citate, bomba artizanală conţinea cel puţin 450 de obiecte ascuţite şi tăioase, cuie şi ace. De asemenea, ţinta principală a atacului era liderul EDL, care urma să fie asasinat, anunţă The Telegraph.

Manifestarea naţionaliştilor britanici vizată s-a desfăşurat fără incidente în localitatea Dewsbury, West Yorkshire. Atentatul terorist a fost compromis deoarece atacatorii se pregăteau să lovească la ora 2 PM, în vreme ce membrii EDL s-au adunat două ore mai
târziu. În acest interval, Scotland Yard-ul a avut timpul necesar să dejoace intenţia criminală a teroriştilor.

Omar Khan, Zohaib Ahmed, Jewel Uddin, Mohammed Saud, Mohammed Hasseen şi Anzal Hussain erau cu toţii supravegeaţi de MI5 şi au fost arestaţi la scurt timp.

De la stânga la dreapta: Zohaib Ahmed, Omar Khan, Mohammed Saud, Mohammed Hasseen, Jewel Uddin şi Anzal Hussain.
Foto: West Midlsnds Police

Asupra celor şase suspecţi s-au găsit materiale printate de propagandă, prin care încercau să-şi justifice acţiunea. "Operaţiunea de apărare a profetului Mohammed" a fost prezentată în faţa tribunalului, în care Regina Marii Britanii era descrisă ca o "femeie malefică".

Mai mulţi membri ai EDL, în frunte cu liderul lor, Tommy Robinson, au organizat un miting pentru a se asigura că suspecţii îşi primesc pedeapsa cuvenită.

Sentimentul islamofobic din Regatul Unit s-a intensificat profund, mai ales după uciderea soldatului britanic, în plină stradă, din Woolwich.
La sfârşitul lunii trecute,  doi bărbaţi, simpatizanţi ai EDL, au fost arestaţi pentru că au dat foc unei moschei din Grimsby, din nord-estul ţării.

Ultimele evenimente alimentează şi mai mult temerile asupra prăpastiei sociale, ivite între musulmanii din UK şi ceilalţi membri ai comunităţii, care se acutizează simţitor, de la o zi la alta.

×
Subiecte în articol: atentat terorist
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close