Antena 3 CNN Externe NASA, boicotată după ce a refuzat să primească cercetători chinezi

NASA, boicotată după ce a refuzat să primească cercetători chinezi

NASA, boicotată după ce a refuzat să primească cercetători chinezi
Sursa foto: Foto: engadget.com
de S.T.    |    08 Oct 2013   •   23:40

Astrofizicieni americani au decis să boicoteze o importantă conferință de astronomie a NASA în noiembrie pentru a protesta faţă de decizia agenţiei spaţiale de a împiedica participarea unor cercetători chinezi, decizie ce-a invocat securitatea naţională americană, relatează AFP.

Această decizie, foarte rară, relatată mai întâi de presa britanică, a fost confirmată pentru AFP de către Geoff Marcy, profesor de astronomie la Universitatea Berkeley din California, unul dintre iniţiatorii acestui boicot: în opinia sa, excluderea cercetătorilor chinezi este ''total ruşinoasă şi contrară eticii''.

''Nu pot, în mod sincer, să particip la o conferinţă care discriminează în acest mod'', scrie profesorul Marcy într-un e-mail adresat organizatorilor conferinţei pe tema descoperirilor de exoplanete cu telescopul american Kepler.

NASA a respins cererile de participare a cercetătorilor chinezi la conferinţă pe baza unei legi adoptate în martie de Congresul SUA care îi interzice oricărui cetăţean chinez să intre într-un imobil al agenţiei spaţiale şi ''nu poate face altfel'', a explicat pentru AFP John Logsdon, fost director al Space Policy Institute din Washington şi membru actual al comitetului consultativ al NASA.

În opinia lui Pascale Ehrenfreund, profesor la Space Policy Institute din Washington, organizatorii conferinţei ar trebui să organizeze conferinţa într-un hotel, pentru a se evita prezenţa în incinta unui centru al NASA, cum a fost cazul adesea în trecut.

×
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close