NASA: Zone din California se scufundă într-un ritm accentuat

de S.T.    |    20 Aug 2015   •   22:45
NASA: Zone din California se scufundă într-un ritm accentuat Foto : Canadian Space Agency/NASA/JPL-Caltech

Unele zone din centrul Californiei se scufundă într-un ritm mai rapid decât oricând din cauza pompării unor cantități extrem de mari de apă din rezervele subterane în contextul secetei care afectează de cinci ani acest stat american, afirmă un raport publicat joi de Agenția spațială americană (NASA).

Documentul arată că porțiuni din San Joaquin Valley se scufundă cu aproximativ 2 inci (5 centimetri) pe lună, iar această tendință riscă să devină periculoasă pentru poduri, șosele și instalații de aducțiune a apei, a atras atenția Departamentul pentru Resurse Hidrologice din California.

Fenomenul nu este de dată recentă, dar s-a accentuat în ultima vreme întrucât nivelul de la care se extrage apa din subteran este tot mai scăzut, "ajungându-se la cote record, cu 30 de metri mai jos decât recordurile anterioare", a afirmat directorul acestui departament, Mark Cowin.

Dacă pomparea excesivă va continua, "pământul se va scufunda tot mai repede și vor crește riscurile la care este supusă infrastructura, care ar putea suferi pagube foarte mari", a avertizat el.

Având în vedere această situație, Departamentul pentru Resurse Hidrologice va lansa un program în valoare de 10 milioane de dolari pentru încetinirea scufundării și pentru prevenirea sau diminuarea riscurilor asupra infrastructurii, menționează Reuters.

x close