Antena 3 CNN Externe NATO: Doar soluţia armată nu poate aduce victoria în Afganistan

NATO: Doar soluţia armată nu poate aduce victoria în Afganistan

NATO: Doar soluţia armată nu poate aduce victoria în Afganistan
Sursa foto: afganistan conflict
06 Aug 2009   •   16:36

Noul şef al NATO a promis să mărească efortul militar pentru a contracare insurgenţa din Afganistan, dar a recunoscut că discuţiile de pace cu anumite grupuri pentru a pune capăt violenţei sunt o opţiune.
Anders Fogh Rasmussen a făcut prima vizită în Afganistan în calitate de şef al alianţei militare şi a declarat în cadrul unei conferinţe de presă alături de preşedintele afgan Hamid Karzai că este gata să facă "paşi pragmatici " pentru îmbunărăţirea securităţii.
?Dacă aceasta cuprinde discuţii nu anumite grupuri de pe teritoriul afgan, sunt gata să fac acest lucru?, a declarat noul secretar general al organizaţiei.
Pentru aceasta însă, grupurile ar trebui să depună armele şi să ?respecte legile din această ţară".
Vizita în Afganistan a lui Rasmussen vine pe fondul unui anunţ al Pentagonului că strategia comandantului forţelor internaţionale din acest conflict, generalul american Stanley McChrystal, a fost amânată şi nu va include o cerere de suplimentare a trupelor.
Pe de altă parte, autorităţile afgane arată că trupele se luptă acum pe mai multe fronturi înainte de alegerile din 20 august. Karzai, care va candida pentru un nou mandat, militează de câţiva ani pentru discuţii cu insurgenţii care acceptă constituţia democratică. El a declarat că asemenea eforturi de pace, pentru care încearcă să obţină sprijinul regelui saudit Abdullah ca negociator, vor fi prioritatea sa pentru un al doilea mandat.

Fostul premier danez Rasmussen a subliniat că forţele internaţionale vor face totul pentru protejarea secţiilor de votare contra unor atacuri. El a menţionat că NATO şi-a crescut "semnificativ" numărul de trupe şi se va concentra pe antrenarea tinerelor forţe de securitate afgane pentru a avea un rol mai mare în luptă.
Totuşi, "trebuie să realizăm că nu există doar o soluţie militară la situaţia din Afganistan," remarca acesta.
Antena3.ro

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close