Antena 3 CNN Externe Pericol la granițele României. Armata Rusiei atacă în sudul Ucrainei

Pericol la granițele României. Armata Rusiei atacă în sudul Ucrainei

În Nikolaev armata rusă trage cu bombe cu dispersie, interzise de convențiile internaționale. Bombele au lovit spitale, școli sau piețe. Colegii noștri, Cristi Popovici și Costi Pahonțu, au fost martorii unui atac în care cel puțin 10 persoane și-au pierdut viața.

Pericol la granițele României. Armata Rusiei atacă în sudul Ucrainei
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    06 Apr 2022   •   09:52

”Ce se aude? Rachete!”, spune Cristi Popovici.

Este sunetul înfiorător al lansării unor rachete tip Smerch cu explozie dispersată. Zeci de astfel de proiectile au fost aruncate la întâmplare în Nikolaev, lovind blocuri, piețe, spitale şi scoli. Un prim bilanț anunță cel puțin 10 morți. 

Într-un loc dedicat copiilor sunt acum multe proiectile neexplodate.

”Ne spune să fim atenți că acolo lângă butucul acela nu a explodat, doar a intrat în pământ proiectilul și există pericolul, dacă pui mâna pe el, dacă încerci să îl iei, efectiv să explodeze”. 

Scopul armatei ruse este să bombardeze puternic Nikolaev pentru că se află în drumul spre Odesa, un punct de interes al ocupației ruse. Dacă reușesc să cucerească Nikolaevul vor avea cale liberă spre portul Odesa. 

”De pe sisteme smerch sunt lansate aceste bombe și când ajung la 5 m deasupra solului explodează în proiectile mai mici care se împrăștie peste tot, care la rândul lor mai explodează o dată, am văzut puțin mai încolo, era un mini proiectil neexplodat”, explică jurnalistul Antena 3. 

”Bucăți dintr-acestea mici care sunt mortale în momentul în care ar străpunge pe cineva. Vă dați seama la viteza la care se desprind din proiectil acționează ca un glonț”.

Un centru comercial a fost distrus. Cei care foloseau spațiile nu mai pot face altceva decât să protejeze clădirea cum pot și să-și abandoneze magazinele. 

”Magazinul a fost distrus. Toate geamurile sunt sparte, la fel şi mărfurile şi toate produsele. Peste tot sunt așchii de sticlă, acoperișul e făcut praf. Înăuntru a căzut tavanul, iar oamenii, cu mâinile goale, au scos lucrurile care mai erau bune de acolo”, spune Dima, administratorul unui market. 

”Suflul exploziei a afectat întreaga structură de rezistență a acestui centru comercial. Partea de sus este serios avariată, spunea proprietarul că tot ce pot face în acest moment este să asigure cât de cât geamurile, să pună acele placaje şi să închidă. Intenționează să plece toți din zona aceasta, având în vedere că atacurile rușilor sunt din ce în ce mai puternice”, spune și Cristi Popovici. 

Parcurile, piețele aglomerate, stațiile de autobuz sunt din ce în ce mai des țintele preferate ale rușilor. 

Medicii îi adăpostesc pe pacienți în subsol pentru a scăpa cu viață din exploziile foarte puternice ale rușilor. 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close