Antena 3 CNN Externe Noi glande prostatice pot fi dezvoltate din celule stem

Noi glande prostatice pot fi dezvoltate din celule stem

Noi glande prostatice pot fi dezvoltate din celule stem
26 Oct 2008   •   10:18

Cercetătorii au crescut cu succes noi glande prostatice la şoareci - un nou pas în avansarea tehnologiei bazate pe celule stem. Cercetătorii din San Francisco au reuşit să izoleze celulele, astfel încât să crească o nouă glandă prostatică. Tehnica, relatată în jurnalul Nature, ar putea să elucideze misterul apariţiei şi dezvoltării de tumori la nivelul acestei glande. Însă, orice încercare de a transplanta la bărbaţii, care au suferit o intervenţie chirurgicală pentru a îndepărta prostata afectată de cancer, a eşuat.
Prostata este o glandă aflată la intersecţia aparatului urinar cu cel genital şi produce 25-30% din lichidul seminal. La 20 de ani, prostata are un volum de 15 cm cubi şi seamănă cu o castană ca volum şi formă. Cancerul la prostată este cea mai întâlnită formă de cancer, mai ales la bărbaţii în vârstă. Un sfert din toate formele de cancer semnalate la bărbaţi afectează prostata şi cauzează moartea a peste 10.000 de bărbaţi din Marea Britanie.
Cercetătorii din Statele Unite ale Americii au reuşit să identifice un tip de celule stem, care formează diferite celule din glandă. Când celulele stem prelevate de la şoareci au fost transplantate înapoi, ele au produs apariţia unei noi glande. Însă acest experiment a fost făcut pe şoareci şi nu indică faptul că noi prostate ar putea fi ?fabricate? şi pentru bărbaţi. Orice glandă nouă ar trebui să fie conectată atât la uretră (tubul prin care urina ajunge la vezică şi apoi la exterior), cât şi la sistemul complex al nervilor ce controlează acest proces.
Chiar dacă acest proces complex chirurgical ar fi posibil, mulţi doctori ar argumenta că avantajele unei noi glande la un bărbat în vârstă nu se justifică în întregime. Profesorul Robin Lovell - Badge de la Institutul Naţional pentru Cercetări Medicale a declarat: ?Desigur, principala problemă clinică în ceea ce priveşte prostata nu e nevoia de glande adiţionale, ci creşterea prea mare a acesteia, care facilitează apariţia cancerului la prostată?, adăugând: ?Totuşi, identificarea acestor celule stem ar putea permite dezvoltarea terapiilor, care afectează aceste celule într-un mod în care le-ar putea ţine sub control."
Malcom Alison, profesor la Centrul de Studii Biologice al Celulelor Stem pentru Diabetici şi Medicină a Metabolismului de la Barts şi la Şcoala de Medicină şi Stomalogie din Londra, a fost de acord cu declaraţia profesorului Robin Lovell - Badge, afirmând: ?Cancerul provine din celule stem normale, deci această descoperire este importantă pentru a avansa cercetările în domeniul cancerului la prostată cu scopul de a înţelege cum se dezvoltă aceste boli mortale."
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: celule stem
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close